Yukarı adım kuralı nedir? Borsada açığa satış ne anlama gelmektedir?

TAKİP ET

Piyasalardaki hareketlilikten sonra yatırım yapan vatandaşlar, bazı ekonomi terimlerinin ne anlama geldiğini araştırıyor. Borsa İstanbul tarafından yapılan açıklamada 'Pay Piyasasında 21 Aralık 2021 tarihli açığa satış işlemlerinde bir günlük süreyle yukarı adım kuralı uygulanacaktır' ifadelerine yer verildi. Peki, yukarı adım kuralı nedir? Borsada açığa satış ne anlama gelmektedir?

Reklam
Reklam

Döviz fiyatlarındaki yaşanan ani artıştan sonra Cumhurbaşkanı’nın yapmış olduğu açıklamada ekonomik önlemler sonrasında dolar ve altın fiyatlarında büyük düşüş gerçekleşmişti. Yaşanan bu hareketliliğin ardından Borsa İstanbul, açığa satış işlemlerinde bir günlük süreyle yukarı adım kuralı uygulanacağı bildirildi. 

Vatandaşlar tarafından merak edilen ekonomi terimlerinin arasında ‘açığa satış’ terimi de yer almaktadır. Açığa satış işlemi, hisse senedi üzerinde uygulanan ve sahip olunmayan piyasası araçlarının satılmasını ya da satışına ilişkin emrin verilmesini ifade eden bir işlem türü olarak bilinmektedir.


 

Açığa satış ne demektir? Şartları nedir? 

Açığa satış işleminde, satıcı elinde olmayan hisse senetlerini satıp, vade sonunda satışını gerçekleştirdikleri hisseleri satın alan kişiye teslim eder. Açığa satış yöntemi, hisselerin düşüşe geçeceğine inanıldığında yatırımcılar tarafından kullanılan bir yöntemdir. Burada amaç, hisse senetlerini yüksek fiyattan satıp, daha sonra düşük fiyattan alınarak alıcıya teslim edilmesi ve arada gerçekleşen fiyat farkının da kâr olarak yansımasıdır. 

Açığa satış işlemleri SPK ve BIST'in belirlediği pay senetleri içerisinde uygun bulunan pay senetlerinde yapılabilir. Bu durumda açığa satış gerçekleştirebilmek için emrin baştan açığa satış emri olarak bildirilmesi gerekmektedir.

borsa istanbul Borsa da yukarı adım kuralı nedir borsada açığa satış nedir