Yüksek elektrik faturalarını düşürmek için yeni adımlar atılıyor! İşte 4 yeni formül

TAKİP ET

Elektriğe yapılan son zamlar vatandaşın belini büktü. Vatandaştan gelen şikayetler üzerine yüksek elektrik faturalarının düşürülmesi için yeni formüller üstünde çalışmaya başlandı. Peki, yüksek elektrik faturaları nasıl düşürülecek? Yeni formüller neler? Detaylar haberimizde...

Reklam
Reklam

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, elektrik fiyatlarında yaşanan artışa dair şikayetlerin artmasının ardından yeni adımlar atılacağına dair bir açıklama yaparak, Cumhurbaşkanlığı'nın gelen şikayetleri yakından takip ettiğini belirtti. Yüksek faturaların düşürülmesi için kulislerde dört formül üzerinde tartışılıyor. Konutlar için atılan kademeli tarife sınırının 230 kw'ye çıkarılması, esnaflara yönelik konutlardaki gibi yeni bir tarifenin getirilmesi, konutlarda 2. kademe için uygulanmakta olan %127'lik zammın bir bölümünün geri alınması ile dağıtım bedellerinde indirim gibi başlıklar üstünde konuşuluyor.

Kamuoyunun tepkileri büyüyor

Elektrikte bu senenin başında meskenlerde kademeli tarife yöntemine geçiş yapıldı. Bu tarife doğrultusunda, 150 kilovatsaate kadar tüketimler düşük kademe, üzeri yüksek kademe olarak tanımlandı. 0.91 lira olan elektrik ücreti 150 kilovatsaate dek tüketimlerde %50 oranında artış göstererek 1.37, bu sınırın üstündeyse %127 artış ile 2.06 liraya çıktı. Söz konusu artışlar sonrasında vatandaşların tepkisinin artmasıyla 150 kw'lik sınır 210 kw'ye çıkarıldı. 

Cimere yapılan şikayetler artıyor

Edinilen bilgilere göre Cumhurbaşkanlığı ile ilgili kurumlar şuan vatandaşın şikayetlerini takip ediyor. Faturalarla ilgili ilk şikayetler geldiği zaman "vatandaşı mağdur etmeyin" talimatı doğrultusunda tüketim ile fatura miktarı inceleniyor. CİMER'e, şirketlere ve bakanlığı yapılan şikayet ile öneriler de toplanıyor. Kaynaklar işyeri, esnaf, sanayi ile vatandaştan alınan şikayetler doğrultusunda gerek duyulduğunda yeni kararlara gidilebileceğini fakat son kararın yapılacak değerlendirmeler sonrasında Cumhurbaşkanı tarafından verileceğinin altını çiziyor. Aynı zamanda kaynaklar, sağlanan nispi rahatlama sonrasında 210 kilowatt benzeri bir düzenlemenin diğer alanlara yansıtılmasının da ilerleyen günlerde yapılacak değerlendirme sonrasında formüle edilebileceği vurgusunu yapıyor.

Üzerinde çalışılan dört formül ne?

Bir süredir vatandaşlardan gelen şikayetlerden dolayı yeni kararlar alınabileceği kulislerde konuşulan bir konuydu. Kulisler ile sektörde konuşulan alternatifler şu şekilde:

Esnafa yeni tarife; Sene başında kademeli tarife konutlar adına getirildi. Kademeli tarifenin uygulanmadığı sanayi grubunun elektrik tarifesi %126, ticarethane tarifesi %128 oranında artırıldı. Ticarethanesi tarifelerinde genellikle esnaflar bulunuyor. Son zamanlarda yaşanan fatura şikayetlerinden dolayı esnaflara yönelik yeni çalışmaların yapıldığı konuşuluyor. Söz konusu çalışmanın esnaf ile ilgili bir tarife olduğu da belirtiliyor. Konutlarda ki kademeli fatura gibi bir modelin esnaflar için de söz konusu olabileceği fakat bunun tüketim üstünden olup olmayacağının net olmadığı da belirtiliyor.

210 KW'nin yükseltilmesi; Bu sene başında konutlara kademeli tarife getirilirken sınır düşük tutulmuş ve 150 kw olarak belirlenmişti. Vatandaşın şikayetleri sonrasında sınır 210 kw'ye yükseltildi. Fakat, bir ailedeki oratalama tüketim miktarı 230 kw olarak kabul ediliyor. Bundan dolayı 210 kw'lik sınırın 230 kw'ye yükseltilebileceği de kulislerde konuşulan konular arasında yer alıyor.

Yüksek kademedeki zam oranının düşürülmesi; Bir diğer alternatifin konutlarda 2. kademeye getirilen %127'lik zam oranın düşürüleceği yönünde. Fakat dünyada enerji fiyatlarında yaşanan yükseliş, geçtiğimiz sene 100 milyar liraya yakın desteğin verilmiş olması zammın geri çekilmesinin zor olduğunu düşündürüyor.

Dağıtım bedelinin düşürülmesi; Enerjinin üretim tesislerinden çıkışıyla başlayan ve tüketime dek ulaşmasını sağlayan şebekenin kullanım bedeli olarak tüketiciden tahsil edilmekte olan dağıtım bedelinde düşüş yapılması da alternatiflerden birisi. Dağıtım bedeli de sene başında %25 oranında artmıştı.

KDV düşüş olacak mı?

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın KDV oranlarıyla ilgili çalışmalar yaptığı da konuşulanlar arasında. Elektrik fiyatları üstünden %18 KDV alınmakta. Diğer ülkelerde bu konuyla ilgili yeni çalışmalar yapılıyor. Fakat KDV ile ilgili çalışmalarda elektrikte indirimin gündemde olmadığı bilgisi geldi. Elektrik konusunda yapılacak bir KDV indiriminin her alanın girdisi olan bir mal ve hizmette oran indiriminin suistimale açık olduğu bundan dolayı da sıcak bakılmadığı belirtilmekte.

TOBB başkanı da intirim talebinde bulundu

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıoğlu sosyal medya hesabından yaptığı açıklamasında, elektrik fiyatları ile alakalı ülke genelindeki iş insanlarından da gelen şikayet ve sıkıntılar karşısında Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın yaptığı açıklamaların iyi bir gelişme olduğunu belirtip, "Talebimiz, elektrik fiyatlarında indirim yapılması ve özellikle küçük işletmelerin korunması" ifadelerini kullandı.

elektrik faturası indirimleri elektrik faturalarına indirim geldi mi