Yüksek kolesterolün bilmeniz gereken sessiz belirtileri

TAKİP ET

Yüksek kolesterole sessiz katil denir çünkü genellikle bir sorun olduğunu gösteren hiçbir semptom yoktur. Bu nedenle onun sessiz belirtilerini önceden bilmek sağlığınız için son derece iyidir.

Reklam
Reklam

Mighty Health Doktoru Dr. Eric Tam bize şöyle diyor: "Tehlikeli haber, yüksek kolesterolün tek başına doğrudan belirti veya semptom göstermemesidir. Aksine, semptomlar ortaya çıktığında, aslında çok uzun bir süre boyunca yüksek kolesterole sahip olmaktan kaynaklanır." Bununla birlikte, dikkat edilmesi gereken birkaç uyarı işareti var ve Bunu Yiyin, O Değil! Sağlık, ne olduklarını ortaya çıkaran uzmanlarla konuştu. Okumaya devam edin ve hem sizin hem de başkalarının sağlığını korumak için, Zaten COVID Olduğunuzun Kesin İşaretlerini kaçırmayın.

İyi ve kötü kolesterol arasındaki fark

Dr. Tam, "Yüksek kolesterol, genel olarak toplam kolesterol düzeylerinin 200 mg/dL'nin üzerinde olmasıyla tanımlanır; ancak bu aslında resmin tamamı değildir. Daha sonra bu değeri düşük yoğunluklu lipoproteininize ("kötü" olarak da bilinir) bölmek önemlidir. kolesterol") ve yüksek yoğunluklu lipoproteinleriniz ("iyi kolesterol"). Yüksek düzeyde düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) veya "kötü kolesterol", ateroskleroz riskinin artmasıyla ilişkilendirilmiştir, bu da potansiyel olarak aşağıdaki gibi birkaç başka duruma yol açar. koroner arter hastalığı, felç ve periferik arter hastalığı Bunu kan damarı duvarlarınızda birikerek ve ardından bu kan damarlarında tıkanıklığa neden olarak sizi felç ve kalp krizi riskine sokabilecek plak oluşturarak yapar.Yüksek yoğunluklu lipoproteinler(HDL) veya "iyi kolesterol", işlenmek üzere karaciğere getirerek kolesterolü temizlemeye yardımcı olur.

Yüksek kolesterol yaşlıları nasıl etkiler?

Destekli Yaşam Merkezine Sahip Kayıtlı Hemşire Nancy Mitchell, "Yüksek kolesterol semptomları genellikle sessizdir veya gözden kaçırılması kolaydır ve biz yaşlandıkça kolesterol üretimi yavaşlasa da, yüksek seviyeler genellikle yaşlı yetişkinler için sorunludur. Yüksek LDL seviyeleri Kalbe zayıf kan akışından kaynaklanan kalp hastalığı ve diğer komplikasyonların olasılığını artırır, bu nedenle 65 yaş üstü kişilerin düzenli kontrolleri önerilir."

Yüksek kolesterol neden bu kadar tehlikelidir?

Mitchell, "Yüksek kolesterol tehlikelidir çünkü kan akışının azalma olasılığını gösterir, bu da kalp krizi ve kalp hastalığı olasılığını artırır" diyor.

PersonaLabs Medikal Direktörü Kurul Onaylı Doktor Dr. Edward Salko şunları ekliyor: "Artan LDL'lerin kardiyovasküler hastalıklar, ateroskleroz, felç vb. edinme riski üzerinde doğrudan bir etkisi olduğu oldukça açıktır, çünkü daha yüksek bir yapıyı gösterir. Atardamarlarda kolesterol kadar."

Yüksek kolesterol ön göstergeleri

Salko, "Açık semptomlar olmasa da yüksek kolesterolün ön göstergeleri var. Kötü beslenme ve hareketsiz yaşam tarzı yağ metabolizmasını sınırlayabilir ve kan kolesterolünü yükseltebilir. Yaşın da rolü var çünkü yaşlandıkça yaşımız artıyor. , karaciğerimiz ne kadar az işlevsel hale gelirse, vücuttan daha az kolesterol atılmasına neden olur."

Trista Best , MPH, RD, LD, "Profesyoneller tarafından yüksek kolesterolün hiçbir belirti veya semptomunun olmadığı konusunda hemfikirdir. Kolesterol seviyelerini kontrol etmek için kan testleri hayatın erken dönemlerinde, 10 yaşında başlamalıdır. Bunlar testler yaşam boyu düzenli olarak tekrarlanmalı ve kalp hastalığını önlemek için yüksek kolesterol ele alınmalıdır."

Göğüs ağrısı

Dr. Tam, "Zamanla, kötü bir diyet yüksek kolesterole yol açabilir ve bu da koroner arterlerimizde - kalbe oksijen ve besin sağlayan arterlerde plak oluşumuna neden olabilir. Bu, sonunda bizim dediğimiz şeye yol açabilir. Bu nedenle, istirahatteyken veya egzersiz yaparken göğüs basıncını fark ederseniz, bu arterlerde plak birikimi olup olmadığını değerlendirmek için ileri testler için kardiyoloğunuzu ziyaret edin."

Ani güçsüzlük veya zamanla çözülen kelimeleri bulma zorluğu

Dr. Tam'e göre, "Yüksek kolesterol, beyindeki kan damarlarında geçici bir tıkanıklık oluşturarak, minnetle zamanla düzelen felç semptomlarına neden olabilir. Ancak, ani bir güçsüzlük yaşıyorsanız veya doğru kelimeleri bulmakta zorluk çekiyorsanız, şuraya gidin: Acil serviste değerlendirilmek üzere uzmanlar daha ileri görüntüleme çalışmaları yapabilir ve nedeni doğrulamak için testler yapabilir."

Vücudun belirli bölümlerinde tam güç kaybı veya kalıcı zayıflık,

Dr. Tam, "Doktorlar olarak en büyük korkumuz, bir hastanın tam felç geçirmesidir. Bu, beyindeki belirli kan damarlarının tamamen tıkanması ve kontrol eden yerel bölgeye zarar vermesi nedeniyle acil olarak hastaneye kaldırılmasını gerektirir.”