Yüksek tansiyon başınızı döndürebilir mi?

TAKİP ET

Yüksek tansiyon olarak da bilinen hipertansiyon, bir sebepten dolayı 'sessiz katil' olarak adlandırılır: Sağlığınız üzerinde geniş kapsamlı sonuçları olabilir, ancak çoğunlukla, herhangi bir uyarı işaretiyle birlikte görülmez.

Reklam
Reklam

Önleyici kardiyolog Luke Laffin, baş dönmesinin bazen yüksek tansiyon belirtisi olduğu düşünülür - ancak durum genellikle böyle değildir. Baş dönmesinin tansiyonunuzla nasıl ilişkili olabileceğini ve bunun yerine muhtemelen neler olduğunu açıklıyor.

Bu neden oluyor?

Dr. Laffin, yüksek tansiyonun aslında baş dönmesi hissi ile ilişkili olmadığını söylüyor. Ancak sorununuzun temelinde ne olduğunu anlamaya çalışmak için öncelikle ne tür bir baş dönmesi yaşadığınızı anlamanız önemlidir. Doktorlar genellikle bu semptomu iki farklı kategoriye koyarlar.

Vertigo muhtemelen bir tansiyon sorunu değildir

Bir tür baş dönmesi, odanın dönüyormuş gibi hissetmesidir. Bu his tipik olarak kulak enfeksiyonları, kafa yaralanmaları ve daha fazlası dahil olmak üzere çeşitli durumlardan kaynaklanabilen vertigo ile ilişkilidir - ancak yüksek tansiyon değil.

Dr. Laffin, "Vertigo semptomlarının herhangi bir kan basıncı sorunundan kaynaklanması pek olası değildir" diyor. "Çoğu insan için bu bir iç kulak sorunudur."

Sık sık vertigo yaşıyorsanız, nedenini belirlemeye ve tedavi etmeye çalışmak için doktorunuzla konuşmanız önemlidir.

Kan basıncındaki değişiklikler baş dönmesine neden olabilir

Diğer baş dönmesi türü ise baş dönmesidir - ayaklarınızda sersemlik veya dengesizlik hissettiğinizde, bayılacakmışsınız gibi.

Dr. Laffin, "Bu genellikle yüksek tansiyondan değil, kan basıncındaki değişikliklerden kaynaklanır," diye açıklıyor. "Yüksek tansiyondan düşük tansiyona geçmek kesinlikle baş dönmesi, dengesiz hissetme ve hatta bazen açık bir senkop veya bayılma ile sonuçlanabilir."

Kan basıncındaki bu tür ani değişiklikler, örneğin bir süre yattıktan sonra veya bahçenizde diz çöktükten sonra hızlıca ayağa kalkmanız gibi pozisyon değiştirdiğinizde olabilir. Tipik olarak, vücudumuz pozisyondaki bu değişikliklere hızla uyum sağlayabilir ve pozisyon değişikliklerine uyum sağlamak için beyinlerimize yeterli kan akışını gönderir.

Ancak bazen vücudunuzun alışması biraz zaman alır ve bu da geçici olarak beyninize daha az kan akışına neden olur. İşte o zaman başın döndüğünü hissedersin.

Düşük tansiyon olabilir

Hem baş dönmesi hem de baş dönmesi aslında yüksek tansiyonun değil, düşük tansiyonun belirtileri olabilir. Düşük tansiyon, yaşlı yetişkinlerde ve sağlık sorunları olan veya belirli ilaçları alan kişilerde daha yaygındır.

Baş dönmesi hissi ile nasıl baş edilir

Ayağa kalktığınızda ara sıra baş dönmesi yaşamanız normaldir. "Bu, büyük bir sorun olduğu anlamına gelmez," diye belirtiyor Dr. Laffin, "ve bunu aşmanın en iyi yolu, susuz kalmadığınızdan emin olmaktır."

Konum değiştirdiğinizde baş dönmesini önlemeye çalışmak için:

Suyunu iç. Vücudunuzda yeterli sıvı olmadığında kan basıncınız düşebilir, bu nedenle susuz kalmamak çok önemlidir.

Pozisyonları yavaşça değiştirin. Baş dönmesini önlemek için oturma, diz çökme veya uyku pozisyonundan kalkarken hızınızı artırın.

Bir pozisyonda çok uzun süre kalmayın. Uzun süre bir pozisyonda kaldığınızda, otururken veya ayaktayken, kan bacaklarınıza yerleşmeye başlar ve bu da pozisyon değiştirdiğinizde baş dönmesine katkıda bulunabilir. Bunu önlemek için molalar verin ve pozisyonları değiştirin.

İlaçlarını kontrol et. Kullandığınız ilaçlar kan basıncınızı etkiliyor olabilir. Doktorunuza bunun sizin için geçerli olup olmayacağını sorun.

Ancak sık sık başınız dönüyorsa veya pozisyon değiştirirken (veya gerçekten herhangi bir zamanda) bayılıyorsanız, neyin olabileceğini görmek için bir tıp uzmanına başvurmanın zamanı gelmiştir.

Dr. Laffin, “Bu, günde birkaç kez veya aşırı derecede olursa, bu doktorunuzla konuşmanız gerektiğinin bir işaretidir” diyor.