Yüksek tansiyon ve baş ağrısı arasındaki bağlantı

TAKİP ET

Günün belli zaman diliminde kendinizi çok iyi ve enerjik hissediyorsunuz ancak bir süre sonra kafanız bir torba taş tarafından ezilmiş gibi oluyor. Baş ağrıları yaygındır, ancak genellikle günlük yaşamınızı bozmaya başlayabilirler.

Reklam
Reklam

Çok çeşitli yaşam tarzı ve çevresel faktörler baş ağrısına neden olabilir. (Öğle yemeğinde yediğiniz salamlı sandviç veya yaklaşan fırtına olabilir.) Ama yüksek tansiyonunuz (veya hipertansiyonunuz) varsa, bir bağlantı olup olmadığını merak edebilirsiniz.

Kısa cevap, diyor kardiyolog Luke Laffin, MD,  genellikle değil. Dr. Laffin, hem yüksek tansiyonunuz hem de baş ağrınız varsa bilmeniz gerekenleri açıklıyor. 
 

Yüksek tansiyon ne zaman baş ağrısına neden olur? 


Gerçek şu ki, Dr. Laffin, hafif yüksek kan basıncının çoğu insanda baş ağrısına neden olmadığını söylüyor.

Tansiyonunuz sağlığınızın ve belirli koşullar için riskinizin iyi bir ölçüsü olsa da,  hafif (1. evre) veya orta (2. evre) hipertansiyona sahip olmanın baş ağrısına neden olması olası değildir.

Dr. Laffin, “İnsanların büyük çoğunluğunun yüksek tansiyondan hiçbir belirtisi yok” diyor. Ancak, kan basıncınız alışılmadık derecede yüksek bir seviyeye çıkarsa, baş ağrısı da dahil olmak üzere semptomlarınız olabileceğini belirtiyor.

Dr. Laffin, "Normalden çok daha kötü olan ani, yoğun bir baş ağrınız varsa ve kan basıncınız yükselirse, tıbbi yardım almalısınız," diye vurguluyor.

İnme gibi daha büyük bir sorunun işareti olabileceğinden, kan basıncınızdaki herhangi bir ani yükselmeye çok dikkat etmek önemlidir. Bu nedenle, vücudunuzun uyarı işaretlerini dinlediğinizden emin olun ve kan basıncınız önemli ölçüde yükseldiyse ve düşmüyorsa sağlık uzmanınıza başvurun.  
 

Kan basıncındaki ani yükselmenin neden olduğu baş ağrısı nasıl bir duygu?


Dr. Laffin, kan basıncındaki ani bir baş ağrısının normal bir baş ağrısından farklı hissettirdiğini gösteren yüksek kaliteli bir araştırma olmadığını belirtiyor.

Ayrıca, neyin neye neden olduğunu söylemenin bazen zor olabileceğine de dikkat çekiyor.

Dr. Laffin, "Baş ağrıları ve kan basıncı hakkında hatırlanması gereken bir diğer şey, baş ağrısına her zaman kan basıncının neden olmadığıdır" diyor. "Tam tersi olabilir. Bazen, bir tavuk ve yumurta senaryosu. Hangisinin önce geleceğini bilmiyoruz. Baş ağrısı tansiyonun yükselmesine neden olabilir.” 

Kan basıncındaki artışın vücudunuzu nasıl etkilediğine bağlı olarak, baş ağrısının yanı sıra aşağıdakiler de dahil olmak üzere başka semptomlarınız olabilir:

Göğüs ağrısı  
Bulanık görme. 
Mide bulantısı
Nefes darlığı. 

Dr. Laffin, "Kan basıncında bir artış fark ederseniz, bu yüksek sayı tek başına hastaneye gitmeniz gerektiği anlamına gelmez" diyor. "Ancak şiddetli bir baş ağrısı, şiddetli göğüs ağrısı veya nefes darlığı gibi yeni bir şeyle birleşirse, o zaman değerlendirmeye gitmelisiniz."  
 

Baş ağrısı nasıl tedavi edilir?


Yüksek tansiyonunuz varsa, özellikle yüksek tansiyon ilaçları alıyorsanız, hangi tedavileri seçtiğiniz konusunda dikkatli olmanız gerekir.  

Diyetinizi izleyin

Diyet, yaklaşık 5 kişiden 1'inde baş ağrısında rol oynar. Ancak yapay tatlandırıcılardan turşulara ve kırmızı şaraba kadar potansiyel suçluların listesi uzundur. Herhangi bir yiyeceğin baş ağrısı tetikleyicisi olup olmadığını öğrenmek için bir yemek günlüğü tutmak en iyisidir. 

Reçetesiz ilaç 

Baş ağrınız dayanılmaz hale geliyorsa, ilk içgüdünüz bir tür ağrı kesici almak olabilir. Dr. Laffin, yüksek tansiyon ilaçları kullanıyorsanız aspirin veya asetaminofen'in en iyi seçenekleriniz olduğunu bilin. Sizin için güvenli olduklarından emin olmak için diğer reçetesiz veya reçeteli seçenekler hakkında doktorunuzla konuşun.