Yüz Dismorfisi Nedir?

TAKİP ET

Son birkaç yıl, iş toplantıları, doktor randevuları, sanal sınıflar ve arkadaşlarla yetişmek gibi şeyler için çevrimiçi görüntülü aramalarla doluydu. Bu sanal aramalar, bağlantıda kalmamız için kolay bir yol haline gelse de, yüzünüzü ekranda görmek ve görünüşünüzü eleştirmeye başlamak da kolay. Burnum çok büyük. Oh, saçlarım kötü bir gün geçiriyorum. Bütün bu kırışıklıkları ne zaman aldım?

Reklam
Reklam

Doktora psikolog Leslie Heinberg, “Toplantılardayız ve kendimizi ekranda görebiliyoruz ve bu yüzden sadece görünüşümüze daha fazla odaklanıyoruz” diyor. “Ancak bundan önce bile, özçekimlere ve filtre kullanımına odaklanan sosyal medya, yüz görünümümüzle ilgili endişelerin artmasına neden oldu.”

Ve evet, görünüşünüzü iyileştirmenin yollarını düşünmek doğaldır. Ancak bazıları için, kişinin görünüşünü görmenin çarpık bir yolu olan yüz dismorfisine dönüşebilir. Sürekli olarak “kusurlarınız” hakkında düşünmeye başlayabilir ve hatta kendinizi “çirkin” olarak görebilirsiniz.

Dr. Heinberg yüzdeki dismorfiye neyin sebep olduğunu, nasıl tedavi edildiğini ve yardım aramanın neden bu kadar önemli olduğunu tartışıyor.

Yüz dismorfisi nedir?

İlk olarak, yüz dismorfisinin vücut dismorfik bozukluğu (BDD) olarak bilinen zihinsel sağlık bozukluğunun bir alt kümesi olduğunu anlamak önemlidir.

Beden dismorfik bozukluğu, bedeniniz veya algılanan bir fiziksel kusur hakkında endişelenmenize neden olabilir. Çoğu zaman, kusuru sadece hayal ediyor veya hatta daha küçük bir kusur yapıyor olabilirsiniz.

Dr. Heinberg, “Yüz dismorfisi ile birey yüze odaklanır” diye açıklıyor. "Burnunuz veya gözleriniz olabilir. Kırışıklıklar veya akne konusunda endişeleriniz olabilir. Hatta yüzünüz çok ince olabilir. Bu gerçekten yüz görünüşünüzle ilgili bir şey.”

Ve bu endişe, arkadaşlarınız ve ailenizle vakit geçirmekten kaçınmak, her gün saatlerce yüz hatlarınızda neyin "yanlış" olduğunu düşünmek ve hatta görünüşünüzü iyileştirmek için plastik cerrahiye başvurmak olsun, çoğu zaman hayal kırıklığı yaratan sonuçlarla hayatınızı tüketmeye başlayabilir.

Nasıl tezahür eder?

Elbette, görünüşümüzle ilgili sevmediğimiz şeyler olabilir. Ancak yüz dismorfisi ile güvensizlik bir takıntıya dönüşebilir.

Yüz dismorfiniz varsa, şunları yapabilirsiniz:

Her gün görünüşünüz için endişelenerek saatler geçirin.

Görünüşünüzle ilgili yoğun bir utanç veya mahcubiyet yaşayın.

Görünüşünüz hakkında başkalarından güvence isteyin.

Sosyal durumlardan kaçının.

İşi veya okulu özledim.

Görünümünüzdeki “kusurları” makyajla kapatmak için önemli miktarda zaman harcayın.

“ Kusurlarınızı ” “düzeltmek” için estetik ameliyat olun.

Dr. Heinberg, "Yüzde dismorfi varsa, Botox® ve diş beyazlatma gibi estetik prosedürlere çok fazla zaman, para ve çaba harcayabilir, ardından gitgide daha fazlasını isteyebilirsiniz" diyor.

Yüz dismorfisi neden olur?

Yüz dismorfisinin kesin bir nedeni olmamakla birlikte, gelişimine bazı faktörler katkıda bulunabilir:

Ailede vücut dismorfik bozukluğu öyküsü.

Çocuklukta travmatik olaylar veya duygusal çatışmalar.

Mükemmeliyetçi bir kişilik.

Kendine güvensiz.

Belli bir şekilde bakmak için toplumsal baskılar.

Yüz dismorfisi en çok erken ergenlik döneminde ortaya çıksa da, her yaşta olabilir.

Yüz dismorfisi olanların yeme bozuklukları , anksiyete bozuklukları, depresyon ve obsesif-kompulsif bozukluk (OKB) gibi başka rahatsızlıkları olabileceğini de belirtmek önemlidir .

Nasıl tedavi edilir?

Yüz dismorfisi ve vücut dismorfik bozukluğu tipik olarak bir akıl sağlığı uzmanı tarafından teşhis edilir.

Dr. Heinberg, "Teşhis, yaşadığınız semptomların türüne ve bu semptomların yaşamınızı ne kadar etkilediğine bağlıdır" diyor.

Doktorunuz bilişsel davranışçı terapi (CBT) gibi psikoterapi önerebilir.

Dr. Heinberg, “Vücut dismorfik bozuklukları veya diğer vücut imajı bozuklukları konusunda bir dereceye kadar uzmanlığa sahip bir ruh sağlığı uzmanıyla çalışmak önemlidir” diyor. "Ve antidepresanlar veya duygudurum düzenleyiciler gibi psikotrop ilaçlar da takıntılı düşünceleri azaltmada yardımcı olabilir."

Yüz dismorfisinin etkisi

Yüz dismorfisi sizi çeşitli şekillerde etkileyebilir. Sosyal aktivitelerden kaçınmaya başlayabilirsiniz. İşinizi etkileyebilir. Hayatınızı ele geçirebilir.

Korkutucu bir şekilde, yüz dismorfisi ve vücut dismorfik bozukluğu olanlar için intihar oranı yüksektir. Bu yüzden bir davranış sağlığı uzmanıyla konuşmak ve tedavinize odaklanmak çok önemlidir.

Dr. Heinberg, "Yüz dismorfisini kendi başınıza yönetmek genellikle çok zordur ve gerçekten bir davranış sağlığı uzmanının yardımına ihtiyacınız vardır" diyor. "İlaçlara ihtiyacın olabilir."

Ancak şu anda atabileceğiniz bazı yararlı adımlar var:

Olumlu kendi kendine konuşma kullanın. Olumsuz düşünceleri olumlu olanlarla değiştirmek yardımcı olabilir - kendinize akıllı olduğunuzu, iyi bir arkadaş olduğunuzu veya işinizde iyi olduğunuzu söylemek bile.

Başkalarının ne düşündüğü hakkında endişelenmeyi bırakın. Zoom™ araması sırasında herkesin size baktığından mı endişeleniyorsunuz? Dr. Heinberg, “Kimsenin 'kusurlarınıza' sizin kadar odaklanmadığını kendinize hatırlatın” diyor. "Ve muhtemelen aynı Zoom görüşmesinde olduklarını ve nasıl göründüklerini merak ettiklerini."

Sosyal medyanın gerçek olmadığını unutmayın. Dr. Heinberg, “ Sosyal medyaya baktığınızda kimsenin göründüğü gibi görünmediğini kendinize hatırlatın ” diyor. "Muhtemelen filtreli 25 selfie çektiler ve gönderilecek en iyisini seçtiler. Gerçek hayatta, öyle görünmüyorlar. Ve kendinizi bu standartla karşılaştırmak haksızlık olur.”

Kameranı kapat. Bir video görüşmesi sırasında odaklanmakta zorlanıyorsanız kameranızı kapatmayı deneyin. Dr. Heinberg, "Kameranızı gizleyin ve eskiden etkileşimde bulunduğumuz, birbirimize odaklandığımız yere geri dönün" diyor.

İster bir Teams™ iş görüşmesi, ister sosyal medyada geziniyor olun, kilit nokta kendinizin olumlu yönlerine odaklanmak ve algılanan olumsuz faktörler üzerinde durmamaya çalışmaktır. Ancak pozitif kalmakta zorlanıyorsanız ve aynaya veya ekranda kendinize her baktığınızda kendinizi endişeli veya depresif hissediyorsanız, bir profesyonelle konuşmanın zamanı gelmiştir.

Dr. Heinberg, "Teknoloji, pandemi sırasında bizi bağlantıda tutmakta harika oldu, ancak sadece görünüşümüzün çok daha fazla farkında olmamızı sağladı" diyor.