Yüzme güvenliği: Çocuklarınızı boğulmaktan nasıl koruyabilirsiniz?

TAKİP ET

Havaların ısınmasıyla birlikte birçok aile, sıcağı yenmenin bir yolu olarak halka açık havuzlara, arka bahçe havuzlarına ve açık sulara akın ediyor.

Reklam
Reklam

Yüzme, eğlenceli ve sağlıklı bir yaz etkinliği olsa da, ebeveynlerin düşünmesi gereken bazı potansiyel olarak tehlikeli senaryolar sunar. Boğulma olayı bir dizi durumda meydana gelebilir, bu nedenle su aktivitelerinin tadını çıkarırken uygun kural ve düzenlemelere uymak önemlidir.

Boğulmanın önlenmesi anahtardır

Amerikan Pediatri Akademisi'ne (AAP) göre boğulma, Amerika Birleşik Devletleri'nde 1 ila 4 yaş arasındaki çocuklarda yaralanmaya bağlı ölümlerin önde gelen nedenidir.

Ancak olumlu haberler var: İlerleme kaydediyoruz. AAP'nin rakamlarına göre, çocuklukta kasıtsız boğulma oranı 1985 ile 2017 arasında %50'den fazla düştü. Ve organizasyon yakın zamanda daha fazla boğulma olayını önlemek amacıyla güncellenmiş yönergeler yayınladı.

Pediatristler Eva Love, Purva Grover, MD ve Richard So, MD, çocuklarınızı yüzerken su güvenliği konusunda uyanık kalmanın önemini tartışıyorlar.

Bu yaz güvenli yüzme için ipuçları

İster halka açık bir havuzda ister açık sularda olun, uzmanlar her zaman aynı kritik tavsiyeye geri dönerler: Tetikte olun. Çocuk doktoru Dr. Love'a göre, boğulmayı önleme genellikle çocukların her zaman nerede olduğunu bilmekten geçer. Aşırı görünebilir, ancak özellikle küçük çocuklarda boğulma olayını önlemenin ana yolu budur.

“1 ila 4 yaş aralığındaki çocuklar, sırf izlenmedikleri için bir etkinlik düzenleyebilirler” diyor. "Önemli olan çocuğun nerede olduğuna her an dikkat eden ve farkında olan birinin olmasıdır, çünkü çocukların boğulma olayının bir numaralı nedeni budur."

İşte yüzerken çocuklarınızın güvende olduğundan emin olmanın dokuz yolu:

Kullanılmadığı zaman küçük havuzları söndürün

Arka bahçenize şişme havuz kurarsanız, bunun yalnızca çocuğunuzu denetlerken kullanıma hazır olduğundan emin olun. Dr. Grover, küçük arka bahçe havuzlarını kullanmadığınız zamanlarda daima boş ve havası kapalı tutmalısınız, diyor. Bu, çocukların sizin gözetiminiz olmadan bunları kullanamamasını sağlar.

Arka bahçe havuzlarını çevreleyen alanı temiz tutun

Dr. Grover ayrıca, çocukların güvenli olmayan bir şekilde havuza tırmanmasını ve havuza atlamasını engellediği için veranda mobilyalarının havuz kenarlarından uzak tutulmasının da önemli olduğuna dikkat çekiyor.

Çitle çevir

Dr. So, “Kendi havuzunuz varsa, kendi kendine kilitlenen bir kapısı olan ve kolayca erişilebilen ayak veya el tutamakları olmayan en az dört fit yüksekliğinde bir çitle düzgün bir şekilde çevrelendiğinden emin olun” diyor. Ayrıca, üzerine tırmanmak için kullanılabilecek çitin yanında hiçbir havuz mobilyasının bulunmadığından emin olmak isteyeceksiniz.

Belirlenmiş bir izleyici atayın

İster halka açık bir havuzda ister arka bahçenizde olun, küçük çocuklar her zaman gözetim altında tutulmalıdır. Bu bariz bir tavsiye gibi görünse de, Dr. Grover bir doğum günü partisi sırasında veya bir çocuk kalabalığı arasında kaotik hale gelebileceğini belirtiyor; acil bir durum.

Çocuklarınıza yüzme dersi alın

AAP, 4 yaş ve üstü çocuklar için dersler önerir. Kendi havuzunuz varsa veya sık sık bir havuz veya su kütlesini ziyaret ediyorsanız daha da genç başlayın. Aynı zamanda, Dr. Love, bebekleri yüzme derslerine kaydettirmenin bazen ebeveynlere yanlış bir güvenlik duygusu verebileceği konusunda uyarıyor - bu nedenle ikisini birden yapmak önemlidir: Çocuklarınıza yüzme dersi alın ve yüzerken yine de onların kılavuzu olun.

"Veriler gösteriyor ki, çocuklar 1 yaşından büyükse ve ebeveynler onları gelişimsel olarak uygun buluyorsa, yüzme dersi almanın aslında boğulma riskini azalttığını" söylüyor. “Ancak veriler, çocukların 1 yaşından önce yüzmeyi öğrenmelerinin risklerini azaltacağını kesinlikle desteklemiyor.”

CPR öğrenin

Herhangi bir yüzme seansı için, suni teneffüs bilen bir yetişkinin bulunduğundan emin olun. Dr. So, “Bu, özellikle başka birinin evine gidiyorsanız veya çocuklarınızı bir yüzme partisine bırakıyorsanız önemlidir” diyor. "Ayrıca kendin öğrenmek de harika bir fikir ."

Drenaj kapakları kullanın

Her yıl, çocukların saçlarının veya bol mayolarının havuz giderlerine takıldığına dair çok sayıda rapor var. Yaralanmaları önlemek için drenajların uygun şekilde kapatıldığından emin olun.

Susuz kalma

Dr. Grover'a göre, su aktiviteleri yapılırken hidrasyon genellikle göz ardı edilir. Bunun nedeni, suda terlediğimizi ve yorulduğumuzu fark etmemizin daha zor olmasıdır. Ancak düzenli molalar vermenin şart olduğunu vurguluyor. Dr. Grover, "Susuz kalmış bir çocuk, iyi beslenmiş ve susuz kalmış bir çocuğa göre daha az enerjiye ve daha kolay başarısızlığa veya yorulma şansına sahip olacaktır" diyor.

Güneş kremi kullanın

Güneşin zararlarını önlemek de elbette her türlü yaz aktivitesi için ama özellikle yüzme için önemlidir. Dr. So, " En önemli şey, güneş kremini  yüzdükten  sonra veya şişede önerildiği şekilde yeniden uygulamaktır, çünkü gerçekten su geçirmez veya suya dayanıklı güneş kremi diye bir şey yoktur" diyor. "Minimum 15 SPF kullandığınızdan emin olun, ancak muhtemelen SPF 35'ten daha yükseğe çıkmanıza gerek yok."

Havuzda ve ötesinde

Su etrafındaki tehlikelerin çeşitli yerlerde ortaya çıkabileceğini bilmek de önemlidir. Dr. Love, konu çok küçük çocuklar olduğunda boğulmanın mutlaka büyük bir havuzda gerçekleşmediğine dikkat çekiyor . Bir çocuğun boğulması için sadece 2 inç su gerektiğinden, bir boğulma olayı, kovalar, küvetler ve hatta küçük şişme arka bahçe havuzları gibi ev eşyalarını içerebilir.

Göl veya okyanus gibi açık sularda yüzerken boğulmayı önlemek için alınması gereken bazı ek güvenlik önlemleri de vardır. Dr. Grover, çocuklarınızın kumsalda yüzerken ekstra güvende olmasını sağlamak için bazı tavsiyeler paylaşıyor:

Hava durumunu kontrol. Plajda yüzerken hatırlamanız gereken bir şey, yerel hava tahmininizi ve cankurtaranlardan gelen uyarıları kontrol etmektir. Yerel plajınızdaki gelgitlerin ve rüzgar hızının da farkında olduğunuzdan emin olun, böylece yüzmenin güvenli olup olmadığını bilirsiniz. Dr. Grover, "Bu talimatları takip edebilmeniz gerekiyor, çünkü bu bir kuruşta değişebilir" diyor.

Flotasyon cihazları kullanmaktan kaçının. Havuzda şamandıralar, su kanatları ve diğer şişme oyuncakları kullanmak genellikle uygun olsa da, bunları açık suda kullanmak farklı bir hikaye. Açık su kapalı ve kontrollü bir alan olmadığı için kaza riski yüksek olabilir.

Birlikte kal. Dr. Grover, özellikle daha küçük çocukların gruplar halinde yüzmeye gitmelerini ve gözetimsiz bırakmamalarını tavsiye ediyor. Dalgaların, rüzgarın ve kayaların öngörülemezliği nedeniyle herkes ekstra uyanık olmalıdır.

Genel olarak, gerekli önlemleri aldığınız sürece boğulma olayları önlenebilir. Önlem almak, dikkatli olduğunuz ve hazırlıklı geldiğiniz sürece havuzda, gölde veya kendi arka bahçenizde gezintinin keyfini çıkarmanızı sağlayacaktır.