Yüzünüzün belli bölümlerine sivilce olması ne anlama gelir?

TAKİP ET

Sivilcenizin yeri size neyin sebep olduğu ve nasıl tedavi edileceği hakkında çok şey söyleyebilir.

Reklam
Reklam

Sivilceleriniz hep aynı noktalarda görünüyorsa cildiniz size bir şeyler anlatmaya çalışıyor olabilir. 

Dermatolog Amy Kassouf, MD , “Akne yaygındır, bu yüzden tedavisi kolay gibi görünüyor” diyor  , “ancak genetik, hormonlar ve cildinizin doğal florası veya sağlıklı bakterileri dahil olmak üzere pek çok faktör rol oynuyor. ”

Neler olduğuna dair bir ipucu? Konum, konum, konum. 

Akne yeri ve ne anlama geldiği 

Burada bir veya iki sivilce tesadüfi veya genetik olabilir. Ancak sürekli olarak yüzünüzün aynı bölgelerinde sivilceleriniz varsa, sivilceleriniz daha derin bir sorunla bağlantılı olabilir. Bu bazen akne yüz haritalaması olarak bilinir.

Dr. Kassouf, “Yüzünüzün neresinde sivilce varsa, onu nasıl tedavi edeceğinizi belirlemenize yardımcı olabilir” diyor. "Çoğu dermatolog insanları fiziksel olarak 'haritalamaz', ancak hastalarımız için en iyi neyin işe yarayacağını bulmamıza yardımcı olmak için yüzün çeşitli bölgelerini tanıyoruz."

Yüzdeki sivilceler için yaygın yerler ve bunların ne anlama geldiği hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin - ayrıca gelecekteki sivilceleri nasıl uzak tutabilirsiniz.

Alın ve burun

Daha önce bir güzellik blogu veya dergisi okuduysanız, alnınız boyunca ve burnunuzun aşağısındaki T şeklindeki alan olan T bölgesini bilirsiniz. Klasik siyah nokta ve beyaz nokta için en iyi bölge çünkü bu bölge  yüzünüzün diğer bölümlerinden  daha büyük gözeneklere ve yağ bezlerine sahip olma eğilimindedir.

Bu akne tipine komedonal akne denir. Dr. Kassouf, "Siyah noktalar, havanın sebuma ve gözeneklerdeki ölü deri hücrelerine ulaşabildiği, onları oksitleyen ve siyaha çeviren açık komedonlardır" diye açıklıyor. "Beyaz kafalarda gözenekler hala kapalıdır ve ölü deri hücreleri ve sebum havayı görmez, bu yüzden doğal olarak beyaz kalırlar."

Alnınız ve burnunuzdaki sivilce için tedavi seçenekleri

T bölgesi sivilcelerinizi tedavi etmek, bu gözeneklerin açılmasıyla ilgilidir. Dr. Kassouf, “Komedonlar söz konusu olduğunda, bu cilt hücrelerinin gözeneklerden çıkmasına ve dönmesine yardımcı olan ilaçlara yöneliyoruz” diyor. 

Salisilik asit:  Birçok tezgah üstü (OTC) üründe bulunan bu bileşen, ölü cilt hücrelerinin parçalanmasına ve gözeneklerin temizlenmesine yardımcı olur.

Benzoil peroksit:  OTC sivilce kremlerinde bulunması kolay bir diğer bileşen, bu aynı zamanda tıkanmış gözeneklerin temizlenmesine ve sivilcelerin kurumasına yardımcı olur. Ancak  diğer bazı topikal akne tedavileri ile etkileşime girebilir, bu nedenle bir doktorla konuşmadan karıştırmayın ve eşleştirmeyin.

Retinoidler:  "Adapalen gibi retinoidler, hücresel dönüşüme yardımcı olur, bu da onları etkili akne savaşçıları yapar" diyor. Topikal retinoid kremler ve losyonlar reçete ve OTC gücünde mevcuttur.

Çene ve çene çizgisi

Bu iki yerdeki sivilceler genellikle asırlık bir suçludan sorumlu tutulabilir: hormonlar. 

Doğumda erkek (AMAB) olarak atanan gençler, büyüme atakları sırasında genellikle çene çizgisi boyunca sivilce yaşarken, doğumda kadın olarak atanan (AFAB) her yaştan insanlar, hormonlar inip çıktıkça menstrüel döngüleri sırasında çenelerinin patladığını görebilirler. 

Dr. Kassouf, "Buradaki sivilce, yüzün başka yerlerindeki sivilcelerden daha derin, daha büyük ve daha iltihaplı olabilir" diyor. Ah!

Çene ve çene çizgisi sivilceleri için tedavi seçenekleri

Hormonal akne  tedavisi zor olabilir çünkü hormonların kendileri genellikle karmaşık bir bulmaca sunar. Ancak Dr. Kassouf, ilaçların ve topikal tedavilerin aknenin hormonal bileşenini çözebileceğini ve sorunları netleştirmeye yardımcı olabileceğini söylüyor.  

Hormonal doğum kontrolü:  Adet dönemiyle ilgili sivilcelere yatkınsanız,  doğum kontrol hapları kullanmak sivilcenizi kontrol altına almanıza yardımcı olabilir. Ancak bazı türler aslında sivilceleri daha da kötüleştirebilir, bu nedenle doktorunuza acıtmayan, yardımcı olan bir tür sorun.

Retinoidler:  A vitamininden elde edilen bu süperstar sivilce savaşçısı, hormonal sivilceyi önlemeye yardımcı olabilir. Dr. Kassouf, “Ölü deri hücrelerini biraz daha az yapışkan hale getiriyorlar, böylece gözeneklerden çıkıp dönüyorlar” diye açıklıyor.

Kükürt: Kükürt içeren topikal tedaviler, derin akne iltihabını azaltmaya yardımcı olabilir. Reçetesiz ve reçeteli çeşitleri mevcuttur.

Yanaklar

Çenenizdeki veya T bölgenizdeki çatlakların aksine, yanaklarınızdaki lekeler, altta yatan neden hakkında fazla bir şey ortaya çıkarmaz. "Yanaklar bize pek bir şey anlatmıyor," diye itiraf ediyor Dr. Kassouf. 

Buradaki sivilce genetik olabilir veya bir tesadüf olabilir. Bakterilerle temastan da kaynaklanabilir:  Kirli makyaj fırçalarını, mikrop bulaşmış bir cep telefonunu veya yıkanmamış yastık kılıflarını düşünün. 

Yanaklarda sivilce için tedavi seçenekleri

Dr. Kassouf, “Yanaklarınızdaki cilt, yüzünüzün geri kalanındaki cilde göre daha kolay kurur ve tahriş olur, bu nedenle sivilce tedavilerinde aşırıya kaçmayın” diye uyarıyor. 

Yanakları, salisilik asit, benzoil peroksit ve retinoidler dahil olmak üzere başka yerlerde kullandığınız ürünlerle tedavi edebilirsiniz. Ancak her gün uygulamak yerine iki günde bir yanaklarınıza uygulayın. Tahriş olmadan faydaları almaya devam edeceksiniz.

Yanak sivilcelerini önlemeye çalışmak için, saçınızdan yatağınıza, evet, muhtemelen asla temizlemeyi düşünmediğiniz cep telefonuna kadar her şeyi temiz tutun.  Cep telefonunuzun klozet kapağından daha fazla mikrop barındırabileceğini biliyor muydunuz?

Saç çizgisi

Sadece saç çizginizde sivilce görüyorsanız, standart T bölgesi sivilce yaşamıyor olabilirsiniz. Bu sivilcelere aslında köpük veya  kuru şampuan gibi saç ürünleri neden olabilir. Dr. Kassouf, "Saç ürünleri çok ağdalı olma eğilimindedir ve saç çizgisinde birikerek alevlenmelere neden olabilir," diye açıklıyor Dr. Kassouf. 

Saç çizginiz boyunca sivilce için tedavi seçenekleri

En sevdiğiniz saç ürününün suçlu olduğundan şüpheleniyorsanız, saçlarınızın uçlarına odaklanın ve saç derinizden uzak durun. Veya fiyatların yüzünüz için daha iyi olup olmadığını görmek için farklı bir ürüne geçmeyi deneyin. 

Yüzünüzdeki sivilceleri önlemenin yolları

Yanlış yapıldığında cildinize zarar verebilecek bir sivilceyi patlatma eğilimine karşı daima direnmeye çalışın.  Başınıza gelen ve kendi kendine ağlamaya başlayan bir sivilceniz varsa , iyileşmesini hızlandırmak için üzerine  sivilce bandı koyabilirsiniz.

Ancak, araların başlamasını nasıl önleyebilirsiniz? Dr. Kassouf, ileride onları savuşturmaya yardımcı olabilecek genel cilt bakımı ipuçlarını paylaşıyor. 

Temiz kalın:  Yüzünüzü günde bir kez nazik bir temizleyici ile yıkayın. Dr. Kassouf, "Bazen tek ihtiyacınız olan iyi bir yıkama rutinidir" diyor.

Köpüğü tercih edin:  Losyon temizleyiciler yerine köpüren temizleyicileri önerir çünkü köpükler cildinizden yağları ve kiri kaldırmada daha iyidir.

Dikkatli bir şekilde pul pul dökün:  Çok  agresif bir şekilde ovalarsanız, cildinizi tahriş edebilir ve sivilceleri daha da kötüleştirebilirsiniz. "Biraz iyidir. Çok şey daha iyi değil” diyor Dr. Kassouf. Peeling fırçaları veya peelingleri haftada en fazla bir veya iki kez kullanın ve tahrişe neden olurlarsa geri çekilin.

Makyaj fırçalarınızı yıkayın:  Tıkanmış gözeneklere katkıda bulunan bakteri ve yağlarla kolayca tıkanabilirler. Onları haftada bir veya iki kez yumuşak, kokusuz bir şampuanla şampuanlamayı deneyin.

Diyetinizi uyarlayın:  Laktoz ve şekerin her ikisinin de bazı insanlarda sivilceleri uyardığı bulundu, bu nedenle cildinizi temiz tutmakta zorlanıyorsanız not alın. Dr. Kassouf, “Süt ürünleri alımınızı azaltmak ve basit şekerlerinizi izlemek önleyici olabilir” diyor.

Hepimiz bazen topaklarımızı almak zorundayız. Ancak, aranızdaki ipuçlarını okuyabilirseniz, umarım, bu topaklar çok az olacaktır.