Zammı fırsata çevirenler stokçuluğa başladı!

TAKİP ET

İlaçlara gelecek olan zam öncesinde vatandaşların bazı ilaçları bulamaması stokçuluğa başlandığına dair olan tahminleri daha da güçlendirdi.

Reklam
Reklam

İlaç fiyatları için baz alınan döviz kur seviyeleri, her yıl Şubat ayının üçüncü haftasına girildiğinde yeniden güncelleniyor. Geçtiğimiz yıl 4,58 lira olan euro kurunun, bu yıl 15,21 lira olması nedeniyle 2022 yılı için ilaçlara yüzde 35 oranında bir zam yapılması bekleniyor.



VATANDAŞLAR İSTEDİKLERİ İLACI BULAMIYORLAR

İlaçlar için yapılacak olan kur düzenlemesi nedeniyle vatandaşlar özellikle antibiyotik, çocuk şurubu, burun spreyi gibi ilaç kalemlerini bulamamaya başladı. Sağlık riskini yükseltecek olan bu durum karşısında konuşan Eczacı İşverenler Sendikası Başkanı Nurten Saydan; ilacın bulunamaması vatandaş kadar eczacılarında mağduriyet yaşamalarına neden olduğunu söyledi.



Şubat ayının üçüncü haftasında gerçekleştirilmesi planlanan kur düzenlemesi nedeniyle ecza depoları ile birlikte ilaç firmalarının da stoklarında bulunan bazı ilaçlardaki sevkiyat durumunu minimum seviyede tuttuklarını belirten Saydan, bu durumunda piyasalarda bulunamayan ilaç sayısını da hızla artırdığını ifade etti.



SAĞLIK BAKANLIĞINA BAŞVURU YAPILDI!

Konuyla ilgili Sağlık Bakanlığına bir başvuru yaptıklarını söyleyen Nurten Saydan, başvurularında sistem üzerinden aylık ilaç akışının kontrol edilerek yapılacak inceleme doğrultusunda kesen veya azaltan firmaların tespit edilmesi yönünde bir talepte bulunduklarını kaydetti.

 

ilaç zammı kur güncellemesi ilaca zam şubat zammı stokçuluk