Zeka Küpü nasıl yapılır

TAKİP ET

Bir dönemin popüler zeka oyunu olan Rubik Küpü Çözümü her zaman insanların ilgisini ve dikkatini çekmiştir

Reklam
Reklam

Bir dönemin popüler zeka oyunu olan Rubik Küpü Çözümü her zaman insanların ilgisini ve dikkatini çekmiştir. Zeka küpü olarak dilimize geçen Rubik küpü, küp şeklinde tasarlanmıştır. Her bir yüzü farklı renkten oluşmaktadır. Rubik küpünün her yüzünde aynı renkten 9 tane kare vardır. Renkli kareler hareketlidir. Rubik küpünü çözmek olarak da bilinen zeka küpünün her bir tarafını oluşturan aynı renkten kareleri yan yana getirebilmektir. İlk bulunduğu ve seri üretiminin yapıldığı zamanlarda çok popüler olan zeka küpü her yaş ve cinsiyetten milyonlarca insanın elinden düşmeyen zeka oyunu olmuştur.

Her yaş ve zeka grubundan insanın rahatça oynaya bileceği Rubik küpün dünya genelinde en hızlı tamamlanma yani Rubik Küp Çözüm süresi 2013 yılında kırılan 5.5 saniyedir.

İnsanların yanı sıra robot bilimi ile uğraşan bilim adamları Rubik Küpü çözen robotlar üzerinde çalışmalar yapmaktadır. Dünya genelinde robotların çözdüğü Zeka küpü süresi 5.27 saniye olarak kayıtlara geçmiştir. Zeka küpü çözümü üzerine çalışan program algoritmaları her geçen gün iyileştirilmektedir. Robotlar tarafından kırılan 5.27 saniyelik “Robot tarafından çözülen en hızlı Rubik Küp” rekorunun daha da düşürüleceği tahmin ediliyor.

Akıllı telefonlarında gelişmesi ve program yazım algoritmalarındaki iyileştirmeler ile Cubestromer 3 isimli robot, Rubik Küpü’nü 3.253 saniyede tamamlamayı başardı. Aynı şekilde Samsung Galaxy S4 ve Lego Mindstorms ortaklığında oluşturulan robot kendisine verilen Rubik Küpü Çözme görevini 3 saniye gibi kısa sürede bitirdi.

Rubik Küp Kolay Çözümü  – Zeka Küpü Yapımı

Genel olarak kullanılan Rubik Küp çeşidi 3x3x3 toplam 27 parçadan oluşan Rubik Küpüdür.
3×3×3’lük Rubik Küpü çözümünü gösteren yolların çoğu David Singmaster tarafından geliştirilen gösterim sistemini kullanmaktadır. David Singmaster tarafından geliştirilen yöntemleri kullanarak hareket algoritmalarını tanımlar. Bu sisteme genel olarak “Küp gösterimi” ya da “Singmaster gösterimi” denir. Göreceli olan tanımlama nedeniyle herhangi bir küp için kullanılabilir.

Zeka küpü yapımı için bilinmesi gerekenler

* F (Front-Ön): Size bakan yüz
* B (Back-Arka): Ön yüzün arkasında kalan yüz
* U (Up-Üst): Ön yüzün üstünde kalan yüz
* D (Down-Alt): Üst yüzün karşısında ya da ön yüzün altında kalan yüz
* L (Left-Sol): Ön yüzün solundaki yüz
* R (Right-Sağ): Ön yüzün sağındaki yüz

Zeka küpü yapımı hilesi

Bir harfin arkasından kesme işareti geldiğinde o yüzün saat yönünün tersine çeyrek tur döndürüleceği anlamına gelir. Kesme işareti olmadan kullanılan harf ise saat yönünde çeyrek tur döndürülmesi için kullanılır. Bir harfin arkasından 2 kullanıldığında (genelde üst simge olarak yazılır) o yüzün yarım tur döndürülmesi anlamına gelir ve döndürme yönünün bir önemi yoktur.

Az kullanılan hareketlerin arasında küpün üçte ikisini ya da tamamını döndürmek için kullanılan gösterim yer alır.

x, y, ve z harfleri, küpün gösterilen eksenlerinden biri etrafında tamamen döndürülmesi için kullanılır.

X ekseni sol ve sağ yüzleri dik olarak kesen çizgidir. Y ekseni üst ve alt yüzlerden, Z ekseni de ön ve arka yüzlerden geçen çizgidir. f, b, u, d, l, ve r olarak kullanılan küçük harfler sözü edilen yüzün ilk iki seviyesini hareket ettirmek için kullanılır.

Ayrıca M, E, ve S içeride kalan kısmın hareketi için kullanılır. M harfi, L ve R arasında kalan kısmın aşağı hareketi için, E harfi U ve D arasında kalan kısmın sağa hareketi için ve S harfi de F ve B arasında kalan kısmın saat yönünde döndürülmesi için kullanılır.

Örnek olarak üst kısımdaki üç köşe küpçüğü diğer parçaların yerine değiştirmeden hareket ettirmek için kullanılan F2U’R’LF2RL’U’F2 algoritması şöyle okunur:

Zeka küpü nasıl yapılır – Zeka küpü nasıl çözülür

1. Ön yüzü 180 derece çevir
2. Üst yüzü saat yönünün aksine 90 derece çevir
3. Sağ yüzü saat yönünün aksine 90 derece çevir
4. Sol yüzü saat yönünde 90 derece çevir
5. Ön yüzü 180 derece çevir
6. Sağ yüzü saat yönünde 90 derece çevir
7. Sol yüzü saat yönünün aksine 90 derece çevir
8. Üst yüzü saat yönünün aksine 90 derece çevir
9. Son olarak ön yüzü 180 derece çevir.