Zelenskiy'den AB liderlerine geç kaldınız serzenişi

TAKİP ET

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Avrupa Konseyi Toplantısına hitap ettiği konuşmasında, "Yaptırım uyguladınız. Minnettarız. Bunlar güçlü adımlar. Ama biraz geç kaldınız" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, gerçekleştirilen Avrupa Konseyi Toplantısına video konferansla katıldı. Zelenskiy gerçekleştirdiği konuşmasında, "Rus işgalinden bu yana bir ay geçti. Rusya, halihazırda 230'dan fazla okul ve 155 anaokulunu yerle bir etti. 128 çocuğu öldürdü. Üniversitelere füze atıldı. Roketlerle yerleşim yerlerini vurdu" ifadelerini kullanarak ülkesinin bir aydır saldırı altında olduğuna dikkat çekti.

 Ukrayna'da 2 binden fazla çocuğu kaçırdı
Zelenskiy, Rusya’nın, Ukrayna'da 2 binden fazla çocuğu kaçırdığını iddia ederek çocukların nerede olduğunu bilmediklerini ifade etti. İnsani yardım konvoylarına ateş açtıklarını, tahliye koridorlarındaki çocuklara eşlik eden çocuklar, kadınlar, kilise temsilcilerine dahi ateş edildiği belirtildi. Yaşanılan bu olayların 1 aydır devam ettiğini söyleyen Zelenskiy,Ukrayna’nın barış için birleştiğini ve kimsenin ülkesine girmediğini aktardı.  
"Yaptırım uyguladınız. Ama biraz geç kaldınız"
Savaş döneminde Avrupa Birliği'nin (AB) duruşuna değinen Zelenskiy, "Size teşekkür etmek istiyorum. Etrafımızda birleştiniz. Bunu gerçekten takdir ediyoruz. Yaptırım uyguladınız. Minnettarız. Bunlar güçlü adımlar. Ama biraz geç kaldınız" ifadelerini kullanarak yaptırımların zamanında uygulanması durumunda Rusya'nın saldırılarına engel olunabileceğine dikkat çekti. AB liderlerine sitem eden Zelenskiy, "Kuzey Akım 2'yi engellediniz. Size minnettarız. Ama aynı zamanda biraz geç oldu. Çünkü bu daha önce yapılsaydı Rusya bir gaz krizi oluşturamazdı. En azından bir şans vardı" dedi.
AB’de olması gerekiyor 
Ukrayna'nın AB üyeliğine hazırlandığını ifade eden Zelenskiyn seslenerek geç kalmayın ifadelerini kullandı.Yakın gelecekte Ukrayna’nın AB'de olması gerektiğini gördüklerini söyledi.  
"Dinle Viktor, Mariupol'de neler olduğunu biliyor musun?"
Zelenskiy, Litvanya, Letonya, Estonya, Polonya, Fransa, Slovenya, Slovakya, Çekya, Bulgaristan, Yunanistan, Hırvatistan, Finlandiya'nın Ukrayna'nın yanında olduğunu söyleyerek Rusya ile yakın ilişkileri olan Macaristan'a ayrı parantez açtı. Zelenskiy, "Kiminle olduğuna kendin karar vermelisin. Sen egemen bir devletsin. Budapeşte'ye gittim. Şehrinize bayılıyorum. Birçok kez bulundum, çok güzel, çok misafirperver bir şehir, insanları da. Trajik anlar da yaşadınız. Sahilinizi ziyaret ettim. Anıtı gördüm, Tuna kıyısında ayakkabılar, toplu katliamlar. Ailemle oradaydım" ifadelerini kullandı. Macaristan Başbakanı Victor Orban'a seslenen Zelenskiy, "Dinle Viktor, Mariupol'de neler olduğunu biliyor musun? Lütfen, yapabiliyorsanız sahile gidin. Bugünün dünyasında toplu katliamların nasıl tekrar gerçekleştirileceğini göreceksiniz. Bugün Rusya'nın yaptığı da bu. Aynı ayakkabılar. Mariupol'de de aynı insanlar var. Yetişkinler, çocuklar, büyükanne ve büyükbabalardan binlerce var. Yaptırım uygulayıp uygulamamakta tereddüt mü ediyor musunuz? Rusya ile ticaret yapıp yapmamakta tereddüt mü ediyorsunuz? Tereddüt etmek için zaman yok. Şimdi karar verme zamanı. Biz sana inanıyoruz. Desteğine ihtiyacımız var. Halkınıza inanıyoruz. Avrupa Birliği'ne inanıyoruz" şeklinde konuşarak Macaristan'ın Ukrayna'ya destek olmasını istedi.
Zelenskiy, "Almanya'nın da kritik anda yanımızda olacağına inanıyoruz" dedi.

 

Zelenskiy Toplantı