Zemheri ne zaman bitiyor? Zemheri soğukları ne kadar sürüyor?

TAKİP ET

Zemheri ayı soğuk havaların en çetin yaşandığı dönem olarak bilinmektedir. Zemheri kışın en soğuk olduğu 40 günlük süreyi anlatan bir kelimedir. Son günlerde çok soğuk günlerin yaşanması zemherinin ne zaman biteceğini merek ettiriyor. Birçok kişi internette zemheriyle ilgili arama yapıyor. Peki, zemheri nedir? Zemheri ne zaman bitiyor? Zemheri soğukları hangi aylarda yaşanıyor? Zemheri ne kadar sürüyor? İşte yanıtı haberimizde…

Reklam
Reklam

Soğuk havayı iliklerimize kadar hissettiğimiz bu günlerde birçok kişi sıcak havaların hayalini kurmaya başladı. Zemheri ayı, kış aylarının karlı ve soğuk geçmesiyle birlikte gündemde yerini aldı. Zemheri kışın en soğuk olduğu 40 günlük süreyi anlatan bir kelimedir. Son günlerde çok soğuk günlerin yaşanması zemherinin ne zaman biteceğini merek ettiriyor. Peki, zemheri nedir? Zemheri ne zaman bitiyor? Zemheri soğukları hangi aylarda yaşanıyor? Zemheri ne kadar sürüyor? İşte merak edilen tüm soruların yanıtı haberimizde…

ZEMHERİ NEDİR?

Soğuk havaların gelmesiyle birlikte zemheri ayı gündemde yerini aldı. Çetin geçen kış günlerini ifade eden kelime eski bir kelime olması nedeniyle dikkat çekiyor. Kelimenin ne anlama geldiğini bilmeyen kişiler internette araştırma yapmaya başladı. Zemheri nedir, ne anlama gelir gibi pek çok soru akıllarda dolaşıyor.  

Zehmeri, Arapça kış anlamına gelen "zem" ile Farsça uğultu anlamındaki "harir" kelimelerinin birleşmesi ile oluşmuştur. Kış eski dilde zemheri ismiyle anılırdı.

Meteoroloji uzmanlarına göre, zemherinin ilk yarısında hava sıcaklıklarında dalgalanmalar yaşanır. 17-18 derece olan sıcaklıklar birkaç gün sonra 4-5 dereceye kadar iner.

ZEMHERİ NE ZAMAN BİTİYOR?

Bu sene kar yağışlarının tüm ülke genelinde yaşanması ve sıcaklıkların ciddi anlamda düşmesiyle çetin kış günleri kendisini gösterdi. Soğuk havaların yaşanması sıcak havaların ne zaman geleceğini de merak etmemize neden oluyor. Birçok kişi zemheri ayının ne zaman biteceğini araştırıyor. 22 Aralık ile 30 Ocak arasındaki 40 günlük dönem, Zemheri ayı olarak ifade edilmektedir. Bu nedenle zemheri ayı bitti diyebiliriz. Zemherinin en belirgin özelliğinin ise bir kısmı sonbahara bir kısmı ise kışa benzediği için sıcaklık dalgalanmasının fazla olması olduğu söylenmektedir.

zemheri nedir zemheri ayı zemheri ayı ne zaman bitiyor zemheri ayı ne kadar sürüyor