Zencefil neden sağlıklıdır?

TAKİP ET

Ağrı kesici ve mide bulantısını azaltma, bu kökün birçok olumlu özelliğinden sadece ikisidir.

Reklam
Reklam

Baharatlar, en sevdiğiniz yemeklere lezzet ve lezzet katmanın bir yolu değildir. Birçoğu ayrıca yüksek dozlarda antioksidanlar, besinler, mineraller ve vitaminler sağlar.

Özellikle çiçekli bir kök bitkisinden elde edilen zencefil, çeşitli büyük sağlık yararları sağlar. İlk olarak Güneydoğu Asya'da bulunan baharat, 9. yüzyıldan beri Doğu tıbbı uygulamalarında kullanılmaktadır ve aynı zamanda Asya, Hint ve Karayip mutfaklarının da temelini oluşturmaktadır.

Sadece görünüşe göre, zencefil bir vücut güçlendirici gibi görünmüyor. Zencefil yediğinizde, daha küçük bir tatlı patatese ve hatta budaklı bir ağaca benzeyen kökü (köksap adı verilir) yersiniz.

ZENCEFİLİN SAĞLIK FAYDALARI

Ancak zencefil hem lezzetli hem de oldukça besleyicidir. Diyetisyen Candace O'Neill, RD, LDN, zencefilin birçok sağlık yararını paylaşıyor ve neden güçlü bir etkiye sahip olduğunu açıklıyor.

Ağrı kesici

Taze zencefil, antioksidan özellikler içeren ve enflamatuar enzimleri azaltan, gingerol adı verilen güçlü bir bileşiğe sahiptir. O'Neill, sonuç olarak zencefilin " iltihapla ilgili durumlar ve ağrı kesici, özellikle adet krampları  ve ayrıca artrite dayalı durumlar için faydalıdır  " diyor. Örneğin,  bir klinik çalışmada zencefil, osteoartrit ile ilişkili diz ağrısını iyileştirme konusunda umut vaat etti.

Kurutulmuş zencefil ayrıca anti-enflamatuar bileşikler içerir, ancak zencefilol, o kadar etkili olmayan farklı bir bileşiğe ısıtıldığında şekil değiştirir.

İlginç bir şekilde, O'Neill, zencefilin ağrı kesiciden çok uzun vadeli ağrı kesici ile bağlantılı olduğunu söylüyor. "Reçetesiz ağrı kesici ilaç aldığınızda, anında yardımcı olur. Zencefilin etkilerini inceleyen araştırmacılar, baharatın gecikmiş bir etkiye sahip olduğunu bulmuşlardır. Birkaç gün içinde insanlar anekdot olarak 'Biliyor musun, daha az acı çekiyormuşum gibi hissediyorum' diyebilir.”

Kan şekeri regülasyonunu iyileştirir

Gingerol, zencefilin kan şekeri düzeylerini sabit tutmadaki rolünü de açıklayabilir. Bu, Tip 2 diyabetin uzun vadeli sağlık etkilerini kontrol etmenin anahtarıdır. O'Neill, "Zencefil, karbonhidratları parçalayan enzimleri azaltır ve bu nedenle glikoz (şeker) metabolizmasına yardımcı olur" diyor.

Tip 2 diyabetli kişiler genellikle yeterince insülin üretmezler; bu, glikozun vücudunuzda dolaşmasını ve kan dolaşımınızda birikmemesini sağlamak için önemlidir. Çalışmalar ayrıca zencefilin ekstra insülin almanıza gerek kalmadan kaslarınızı glikozu emmeye teşvik ettiğini bulmuştur.

Bu, ek olumlu yan etkilere yol açabilir. O'Neill, "İnsüline dirençli olduğunuzda bazen kilo vermeyi zorlaştırabilir" diye açıklıyor. "Geliştirilmiş kan şekeri düzenlemesi, kilo vermeye yardımcı olabilir ve potansiyel olarak vücudunuzu insüline karşı daha duyarlı hale getirebilir."

Mide bulantısını azaltır

Çocukken, ailen  mide rahatsızlığını  tedavi  etmen için sana zencefilli gazoz vermiş olabilir. Ama muhtemelen karnını doyuran zencefil değil. O'Neill, "Çoğu zencefilli gazoz aslında gerçek zencefil içermez" diyor. "Muhtemelen birinin midesini yatıştırmaya yardımcı olan daha çok karbonatlaşmadır."

Taze zencefil yemek, sabah bulantısı, taşıt tutması ve bazı kemoterapi rejimlerinin yan etkileri dahil olmak üzere çeşitli mide bulantısı formlarına yardımcı olabilir. "Zencefil yardımcı olabilir, çünkü mide hareketliliği adı verilen GI yolunuzdaki yiyeceklerin hareket etme şeklini artırmaya yardımcı olur ve bağırsak astarımızdaki serotonin reseptörlerini bloke eder" diye ekliyor. Bu, kusma refleksinizi tetikleyen sinirlerin susturulmasına yardımcı olabilir.

Kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir

Bir çalışma, günlük olarak zencefil hapı alan  kişilerin, plasebo verilen kişilere kıyasla, 45 gün sonra  trigliserit, toplam kolesterol ve  kötü kolesterol (düşük yoğunluklu lipoprotein veya LDL olarak da bilinir) düzeylerinde düşüş gördüklerini buldu. Ancak kolesterolü düşürmek için zencefil alabileceğinizi kesin olarak söylemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Bakteri büyümesini engelleyebilir

Bazı araştırmalar, zencefilde bulunan bazı elementlerin (gingerol gibi) antibakteriyel özelliklere sahip olabileceğini bulsa da, kesin sonuçlara varmak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

ZENCEFİLİN YAN ETKİLERİ

İltihapla ilgili durumlar ve ağrı kesici için fark yaratan sihirli miktarda zencefil yoktur.

Ancak bir doktora danışmadan zencefil takviyesi almaya başlamayın.

O'Neill, "Yüksek doz takviyeleri aslında mide bulantısına ve  gastrik geri akışa neden olabilir " diye uyarıyor. "Yüksek dozda zencefil ayrıca  kan sulandırıcı ilaçlarla etkileşime girebilir. Herhangi bir besin takviyesi almaya başlamadan önce bir uygulayıcı ile konuşmak her zaman önemlidir.”

Ulusal Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp Merkezi'ne göre, zencefilin diğer potansiyel yan etkileri şunlardır:

Karın rahatsızlığı.

Göğüste ağrılı yanma hissi.

İshal.

Ağızda ve boğazda tahriş.

DİYETİNİZE ZENCEFİL NASIL EKLENİR?

Zencefili diyetinize eklemek kolaydır, çünkü biraz uzun bir yol kat eder. O'Neill, "İnsanlar bazen taze zencefili baharatlı-tatlı olarak tanımlarken, kuru zencefilin daha keskin bir tadı vardır," diye paylaşıyor O'Neill.

Zencefili taze, kuru veya toz halinde satın alabilir veya zencefil kökü alıp rendeleyebilir veya istediğiniz kıvama gelene kadar evde kendiniz öğütebilirsiniz. “Zencefil, markette birkaç seçenekte bulunabilir” diye ekliyor. "Yalnızca kökün kendisini satın alabilirsiniz. Kurutulmuş olarak satın alabileceğiniz gibi zencefil turşusu veya zencefil çayı tüketebilirsiniz.  Yararlı olabilecek zencefilli şutlar da var  .”

Zencefil çayı, özellikle iltihaplı durumlardan veya mide bulantısından kurtulmak istiyorsanız, sağlık yararları da sunar. Ancak O'Neill, başka bir yaygın sıvı olan zencefilli biranın rahatlama için en iyi seçenek olmayabileceğini belirtiyor.

"Bazen, zencefilli birada çok fazla ilave şeker bulunur ve bu, özellikle artrit gibi iltihaplı bir durumdan endişe ediyorsanız, sağlıklı değildir" diye devam ediyor. “İlave şeker içermediği için zencefil çayı içmek muhtemelen daha avantajlı olacaktır.”

ZENCEFİLLİ POPÜLER TARİFLER

Zencefili sebzelerde, kızartmalarda, tavuk yemeklerinde, çorbalarda, körilerde, ana yemek soslarında, salata soslarında, tatlılarda, smoothielerde ve hatta pankek ve çayda kullanabilirsiniz. Kızartmadan önce elma püresi veya sebzelerin üzerine serpin.

Zencefille zenginleştirilmiş bazı yaygın tarifler şunları içerir:

Zencefilli baharatlı smoothie.

Avokado, salatalık ve zencefil salsa ile ızgara ton balığı.

Kireç, ot, zencefil ve jalapeno tavuk salatası dürümü.

Kişniş, yeşil soğan ve zencefil ile hindi köftesi.

Zencefilli tatlı patates krepleri.

O'Neill, "Taze zencefil kökünü dondurucuda saklayabilir ve gerektiğinde tariflere eklemek için rendeleyebilirsiniz" diyor. “Seçenekler sonsuzdur. Faydaları uzun vadelidir.”

Zencefil yönünden zengin yiyecekleri diyetinize sürekli olarak dahil etme alışkanlığı edinin, böylece sağlık açısından en fazla faydayı elde edersiniz. Neyse ki, zencefilin tadı çok güzel olduğu için onu yemeye daha meyilliyiz.

O'Neill, "Bu önemli, çünkü onu daha sık yemek daha sağlıklı bir beslenme modeli geliştirecek," diye teşvik ediyor O'Neill. "Bu, kronik hastalık riskini azaltmaya yardımcı olabilir - veya kronik hastalığı yönetmeye yardımcı olabilir."