Zincir marketler boş durmadı! Daha karar çıkmadan ÖTV zammı yansıdı

TAKİP ET

Sigara ve alkollü içeceklerden alınan ÖTV tutarının arttırılmasına ilişkin karar resmi gazetede dün gece yayınlandı. Henüz firmalardan bir zam açıklaması gelmedi ancak zincir marketler boş durmadı. Anında fiyatları arttıran zincir marketlerde 70'lik rakı 320 lira, bira ise 31 TL oldu.

Reklam
Reklam

Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla yayınlanan kararla birlikte sigara ve alkollü içeceklerden alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranı artırıldı. Sigarada ÖTV artış oranı yüzde 10 olurken alkollü içeceklerde ise ÖTV artış oranı yüzde 25 oldu. Böylece bir litre rakıda ÖTV tutarı 602,48 TL oldu. 70’lik rakıda tablo ise şu şekilde;
Bayi karı ve diğer giderler dahil ürün fiyatı: 85,65 TL
-ÖTV 189,78 TL
-KDV 49,57 TL
-Toplam vergi 239,35 TL
 

Marketler fiyatları arttırdı

ÖTV zammı dün gece saatlerinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Firmalar ise henüz bu zammı ürünlerine yansıtmadı. Ancak pandemi sürecinde de sık sık fırsatçılıkla gündeme gelen zincir marketler yine boş durmadı. Sabah saatlerinde zincir marketlerde etiket değiştirme operasyonu yapıldı. ÖTV zammını anında etiketlere yansıtan zincir marketlerde bir kutu biranın fiyatı 31 TL’ye kadar yükseldi. Etiketi değişen 70’lik rakının raflardaki fiyatı ise 320 lira oldu.
 

Firmalar ürün vermeyi durdurdu

Tedarikçi firmalar da zincir marketlere tepkili. Bu sabah saatlerinde yapılan etiket değişiklikleri sonrasında firmaların zincir marketlere ürün vermeyi kestiği öğrenildi. Tekel Bayileri Platformu kurucusu Özgür Aybaş, "Firmalar ürün vermiyorlar veren firmalar kısıtlı veriyor' ifadelerini kullandı.
İşte zincir marketlerde ÖTV zammı sonrası alkollü içecek fiyatları:

ötv zammı