• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Ara
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Teknoloji
  • Sağlık
  • Spor
  • Yaşam
  • Kültür-Sanat
  • Eğitim
  • Dünya
  • Ara
  1. Haberler
  2. Güncel
  3. Montrö Boğazlar Sözleşmesi gündeme geldi! Montrö Boğazlar Sözleşmesi maddeleri yayınlandı!
Güncel
Yayınlanma: 24 Şubat 2022 - 19:48

Montrö Boğazlar Sözleşmesi gündeme geldi! Montrö Boğazlar Sözleşmesi maddeleri yayınlandı!

Rusya Ukrayna arasında başlayan savaş sonrası Montrö Boğazlar Sözleşmesi merakları arttırdı. Montrö Boğazlar Sözleşmesi maddeleri ve tam metni araştırılma konusu oldu. Peki Montrö Boğazlar Sözleşmesi savaş gemileri maddesi ve merak edilenler haberimizde...

Güncel
24 Şubat 2022 - 19:48
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Montrö Boğazlar Sözleşmesi gündeme geldi! Montrö Boğazlar Sözleşmesi maddeleri yayınlandı!
Son dakika yaşanan savaş durumu sonrası gerilim artmaya başladı. Montrö Boğazlar Sözleşmesi gündeme geldi. montrö boğazlar sözleşmesi maddeleri ve tam metni yayınlandı. Montrö Boğazlar Sözleşmesi tam metni araştırma konusu oldu. Peki Montrö Boğazlar Sözleşmesi savaş gemileri maddesi ve merak edilenler haberimizde...

Montrö Boğazlar Sözleşmesi 8. madde 

İşbu Sözleşme bakımından, savaş gemilerine ve bu gemilerin nitelikleriyle tonajlarının hesabı için uygulanacak tanımlama, işbu Sözleşmenin II sayılı Ek'inde yer alan tanımlamadır.

Montrö Boğazlar Sözleşmesi 9. madde 

Deniz kuvvetlerinin, sivil olsun ya da olmasın, yakıt taşımak için özellikle yapılmış olan yardımcı gemileri, 13. maddede belirtilen ön-bildirim koşuluna bağlı tutulmayacaklar ve Boğazlar'i tek baslarına geçmek koşuluyla, 14. ve 18. maddeler gereğince sınırlamaya bağlı tonajlar hesabına katılmayacaklardır. Bununla birlikte, bu gemilerin, öteki geçiş koşulları bakımından, savaş gemileriyle bir tutulmaları süre gidecektir. Bir önceki fıkrada belirtilen yardımcı gemiler, öngörülen kurul dışılıktan, ancak silahları: yüzer hedeflere karsı en çok 105 milimetre çapında iki toptan, hava hedeflerine karsı en çok 75 milimetre çapında iki silahtan çok değilse yararlanabileceklerdir.

Montrö Boğazlar Sözleşmesi 10. madde 

Barış zamanında, hafif su üstü gemileri, küçük savaş gemileri ve yardımcı gemiler, ister Karadeniz'e kıyıdaş olan ister olmayan Devletlere bağlı bulunsunlar, bayrakları ne olursa olsun, Boğazlar'a gündüz ve aşağıdaki 13. ve sonraki maddelerde öngörülen koşullar içinde girerlerse, hiçbir vergi ya da harç ödemeksizin, Boğazlar'dan geçiş özgürlüğünden yararlanacaklardır.

Yukarıdaki fıkrada belirtilen sınıflara giren gemiler dışında kalan savaş gemilerinin ancak 11. ve 12. maddelerde öngörülen özel koşullar içinde geçiş hakları olacaktır.

Montrö Boğazlar Sözleşmesi 11. madde 

Karadeniz'e kıyıdaş Devletler, 14. maddenin 1. fıkrasında öngörülen tonajdan yüksek bir tonajda bulunan hattiharp gemilerinin (1) Boğazlar'dan geçirebilirler; su koşulla ki, bu gemiler Boğazlar'i ancak tek baslarına ve en çok iki torpido (2) eşliğinde geçerler.

Montrö Boğazlar Sözleşmesi 12. madde 

Karadeniz'e kıyıdaş Devletler, bu deniz dışında yaptırdıkları ya da satın aldıkları denizaltılarını, tezgaha koyuştan ya da satın alıştan Türkiye'ye vaktinde haber verilmişse, deniz üslerine katılmak üzere Boğazlardan geçirme hakkına sahip olacaklardır. Söz edilen Devletlerin denizaltıları, bu konuda Türkiye'ye ayrıntılı bilgiler vaktinde verilmek koşuluyla, bu deniz dışındaki tezgahlarda onarılmak üzere de Boğazlardan geçebileceklerdir.

Gerek birinci gerek ikinci durumda, denizaltıların gündüz ve su üstünden gitmeleri ve Boğazlar'dan tek başlarına geçmeleri gerekecektir.

Montrö Boğazlar Sözleşmesi 13. madde 

Savaş gemilerinin Boğazlar'dan geçmesi için, Türk Hükümetine diplomasi yoluyla bir önbildirimde bulunulması gerekecektir. Bu ön-bildirimin olağan süresi sekiz gün olacaktır; ancak, Karadeniz kıyıdaşı olmayan Devletler için bu sürenin onbeş güne çıkartılması istenmeğe değer sayılmaktadır. Bu ön-bildirimde gemilerin gidecekleri yer, adi, tipi, şayisi ile gidiş için ve gerekirse, dönüş için geçiş tarihleri belirtilecektir. Her tarih değişikliğinin üç günlük bir ön-bildirim konusu olması gerekecektir.

Gidiş için geçişte Boğazlar'a girişin, ilk ön-bildirimde belirtilen tarihten başlayarak beş günlük bir süre içinde yapılması gerekecektir. Bu sürenin bitiminden sonra, ilk ön bildirim için olan ayni koşullar içinde yeni bir ön-bildirimde bulunulması gerekecektir.

Geçiş sırasında, Deniz Kuvvetinin Komutanı, durmak zorunda olmaksızın, Çanakkale Boğazı'nın ve Karadeniz Boğazı'nın girişindeki bir işaret istasyonuna, komutası altında bulunan kuvvetin tam kurulusunu bildirecektir.

Montrö Boğazlar Sözleşmesi 14. madde 

İşbu Sözlesme'nin 11. maddesinde ve III şayili Ek'inde öngörülen koşullar dışında, Boğazlar'da transit geçiste bulunabilecek bütün yabancı deniz kuvvetlerinin en yüksek (tavan) toplam tonajı 15.000 tonu asmayacaktır.

Bununla birlikte, bir önceki fıkrada belirtilen kuvvetler dokuz gemiden çok gemi içermeyeceklerdir.

Karadeniz'e kıyıdaş olan ya da olmayan Devletlerin, 17. madde hükümleri uyarınca Boğazlar'daki bir limanı ziyaret eden gemileri bu tonaja katılmayacaktır.

Geçiş sırasında bir avaryaya uğramış olan savaş gemileri de bu tonaja katılmayacaktır; bu gemiler, onarım sırasında, Türkiye'ce yayımlanan özel güvenlik hükümlerine bağlı tutulacaklardır.

Montrö Boğazlar Sözleşmesi 15. madde 

Boğazlar'da transit olarak bulunan savaş gemileri taşımakta olabilecekleri uçakları (1); hiçbir durumda, kullanamayacaklardır.

Montrö Boğazlar Sözleşmesi 16. madde 

Boğazlar'da transit olarak bulunan savaş gemileri, avarya (2) ya da geminin teknik yönetimine bağlı olmayan bir aksaklık (3) durumları dışında, geçişleri için gerekli süreden daha uzun süre Bogazlar'dan kalamayacaklardır.

Montrö Boğazlar Sözleşmesi 17. madde 

Yukarıdaki maddelerin hükümleri, herhangi bir tonajda ya da kuruluşta olan bir deniz kuvvetinin, Türk Hükümetinin çağrısı üzerine, Boğazlar'daki bir limana sınırlı bir süre için bir nezaket ziyaretinde bulunmasına hiçbir biçimde engel olmayacaktır. Bu kuvvet, 10., 14. ve

18. maddeler hükümleri uyarınca, Boğazlar'dan transit olarak geçmek için istenilen koşullar içinde bulunmuyorsa, Boğazlar'dan, giriş için izlediği yoldan ayrılacaktır.

Montrö Boğazlar Sözleşmesi 18. madde 

1. Karadeniz kıyıdaşı olmayan Devletlerin barış zamanında bu denizde bulundurabilecekleri toplam tonaj aşağıdaki gibi sınırlandırılmıştır.

a) Aşağıda b) paragrafında öngörülen durum dışında, sözü geçen Devletlerin toplam tonajı 30.000 tonu asmayacaktır;

b) Herhangi bir anda, Karadeniz'in en güçlü donanmasının (filosunun) tonajı işbu Sözleşmenin imzalanması tarihinde bu denizde en güçlü olan donanmanın (filonun) tonajını en az 10.000 ton asarsa, a) paragrafında belirtilmiş olan 30.000 tonluk toplam tonaj ayni ölçüde ve en çok 45.000 tona varıncaya değin arttırılacaktır. Bu amaçla, kıyıdaş her Devlet, işbu Sözleşmenin IV sayılı Ek'i uyarınca, Türk Hükümetine, her yılın 1 Ocak ve 1 Temmuz tarihlerinde, Karadeniz'deki donanmasının (filosunun) toplam tonajını bildirecektir; Türk Hükümeti de, bu bilgiyi, öteki Bağıtlı Yüksek Taraflara ve Milletler Cemiyeti Genel

Sekreterine ulaştıracaktır.

c) Karadeniz'e kıyıdaş olmayan Devletlerden herhangi birinin bu denizde bulundurabileceği tonaj, yukarıdaki a) ve b) paragraflarında öngörülen toplam tonajın üçte ikisiyle sınırlandırılmış olacaktır.

d) Bununla birlikte, Karadeniz kıyıdaşı olmayan bir ya da birkaç Devlet, bu denize, insancıl bir amaçla deniz kuvvetleri göndermek isterlerse, toplamı hiçbir varsayımda 8.000 tonu asmaması gerekecek olan bu kuvvetler, işbu Sözleşmenin 13. maddesinde öngörülen önbildirime gerek duyulmaksızın, aşağıdaki koşullar içinde Türk Hükümetinden alacakları izin üzerine, Karadeniz'e girebileceklerdir: Yukarıdaki a) ve b) paragraflarında öngörülen toplam tonaj dolmamışsa ve gönderilmesi istenilen kuvvetlerle bu toplam tonaj asılmayacaksa, Türk Hükümeti, kendisine yapılmış olan istemi aldıktan sonra en kısa süre içinde bu izni verecektir; sözü geçen toplam tonaj daha önce kullanılmış bulunuyorsa ya da gönderilmesi istenilen kuvvetlerle bu toplam tonaj asılacaksa, Türk Hükümeti, bu izin isteminden, Karadeniz kıyıdaşı Devletleri hemen haberli kılacak ve bu Devletler, haberli kılındıklarından yirmi-dört saat sonra bir karşı görüş öne sürmezlerse, ilgili Devletlere istemlerine ilişkin olarak verdiği kararı en geç kırk-sekiz saat içinde bildirecektir.

[Karadeniz'e] kıyıdaş olmayan Devletler deniz kuvvetlerinin, Karadeniz'e bundan sonraki her girişi ancak yukarıdaki a) ve b) paragraflarında öngörülen kullanılabilir toplam tonajın sınırları içinde yapılacaktır.

2. Karadeniz'de bulunmalarının amacı ne olursa olsun, kıyıdaş olmayan Devletlerin savaş gemileri bu denizde yirmi-bir günden çok kalamayacaklardır.

Montrö Boğazlar Sözleşmesi 19. madde 

Savaş zamanında, Türkiye savaşan değilse, savaş gemileri 10. maddeden 18. Maddeye kadar olan maddelerde belirtilen koşullarla ayni koşullar içinde, Bogazlar'da tam bir geçiş ve gidiş-geliş (ulaşım) özgürlüğünden yararlanacaklardır. Bununla birlikte, savaşan herhangi bir Devletin savaş gemilerinin Boğazlar'dan geçmesi yasak olacaktır; şu kadar ki, işbu Sözleşmenin 25. maddesinin uygulama alanına giren durumlarla, saldırıya uğramış bir Devlete, Milletler Cemiyeti Misali çerçevesi içinde yapılmış, bu Misak'in 18. maddesi hükümleri uyarınca kütüğe yazılmış (tescil edilmiş) ve yayımlanmış, Türkiye'yi bağlayan bir karşılıklı yardım andlaşması gereğince yapılan yardım durumları bunun dışında kalmaktadır.

Yukarıdaki fıkrada öngörülen kuraldışı durumlarda, 10. maddeden 18. maddeye kadar olan maddelerde belirtilen kısıtlamalar uygulanamayacaktır.

Yukarıdaki 2. fıkrada konulmuş geçiş yasağına karsın, Karadeniz'e kiyidas olan ya da olmayan savaş Devletlere ait olup da bağlama limanlarından ayrılmış bulunan savaş gemileri, bu limanlara dönebilirler.

Savaşan Devletlerin savaş gemilerinin Boğazlar'da herhangi bir el koymaya (1) girişmeleri, denetleme (ziyaret) hakkı (2) uygulamaları ve başka herhangi bir düşmanca eylemde bulunmaları yasaktır.

Montrö Boğazlar Sözleşmesi 20. madde 

Savaş zamanında, Türkiye savaşan ise, 10. maddeden 18. maddeye kadar olan maddelerin hükümleri uygulanamayacaktır; savaş gemilerinin geçişi konusunda Türk Hükümeti tümüyle dilediği gibi davranabilecektir.

Montrö Boğazlar Sözleşmesi 21. madde 

Türkiye kendisini pek yakın bir savaş tehlikesi tehdidi karsısında sayarsa, Türkiye'nin, işbu Sözleşmenin 20. maddesi hükümlerini uygulamağa hakki olacaktır.

Yukarıdaki fıkranın Türkiye'ye tanıdığı yetkinin Türkiye'ce kullanılmasından önce Boğazlar'dan geçmiş olan, böylece bağlama limanlarından ayrılmış bulunan savaş gemileri, bu limanlara dönebileceklerdir. Bununla birlikte, su da kararlaştırılmıştır ki, Türkiye, davranışıyla işbu maddenin uygulanmasına yol açmış olabilecek Devletin gemilerini bu haktan yararlandırmayabilecektir.

Türk Hükümeti, yukarıdaki birinci fıkranın kendisine verdiği yetkiyi kullanırsa, Bağıtlı Yüksek Taraflara ve Milletler Cemiyeti Genel Sekreterine bu konuyla ilgili bir bildiri gönderecektir.

Milletler Cemiyeti Konseyi, üçte iki çoğunlukla, Türkiye'nin böylece almış olduğu önlemlerin hakli olmadığına karar verirse, ve işbu Sözleşmenin imzacıları Bağıtlı Yüksek

Tarafların çoğunluğu da ayni görüşte olursa, Türk Hükümeti, söz konusu önlemlerle, işbu

Sözleşmenin 6. maddesi uyarınca alınmış olabilecek önlemleri kaldırmayı yükümlenir.

Montrö Boğazlar Sözleşmesi 22. madde  

İçinde veba, kolera, sarı humma, lekeli humma (typhus exanthématique) ya da çiçek hastalığı olayları bulunan, ya da yedi günden az bir süre önce bu hastalıklar bulunmuş olan savaş gemileriyle, bulaşık bir limandan beş kez yirmi dört saatten az bir süreden beri ayrılmış olan savaş gemileri, Boğazları karantina altında geçecekler ve Boğazlar'ın bulaştırılmasına hiçbir olanak bırakmamak için gerekli korunma önlemlerini gemideki araçlarla uygulamak zorunda olacaklardır.

 

 

 

 

EDİTÖR
Şahsenem
Şahsenem
İlginizi Çekebilir
Gaziantep’te kaçakçılık operasyonlarında 261 şüpheli yakalandı
Gaziantep’te kaçakçılık operasyonlarında 261 şüpheli yakalandı
Giresun'da uyuşturucu operasyonunda 2 zanlı tutuklandı
Giresun'da uyuşturucu operasyonunda 2 zanlı tutuklandı
Başkent'te toplu ulaşım ücretlerine zam yapıldı
Başkent'te toplu ulaşım ücretlerine zam yapıldı
Giresun ve Ordu'nun bazı bölgelerinde kar etkili oldu
Giresun ve Ordu'nun bazı bölgelerinde kar etkili oldu
Artvin’de dalgalar park halindeki tırın dorsesini parçaladı
Artvin’de dalgalar park halindeki tırın dorsesini parçaladı
Suriyeliler dönüşlerini hızlandırdı
Suriyeliler dönüşlerini hızlandırdı
AK Parti il teşkilatından TÜGVA’ya ziyaret
AK Parti il teşkilatından TÜGVA’ya ziyaret
Suriye'den Dönen Suriyeliler Kiralık Piyasasını Nasıl Değiştirecek?
Suriye'den Dönen Suriyeliler Kiralık Piyasasını Nasıl Değiştirecek?
Kış Dönemi Doğal Gaz Destek Ödemeleri Başladı
Kış Dönemi Doğal Gaz Destek Ödemeleri Başladı
Elektronik İşlemler Ücretli mi Olacak! GİB'den Açıklama Geldi!
Elektronik İşlemler Ücretli mi Olacak! GİB'den Açıklama Geldi!
Son Haberler
Emekli ikramiye farkları 3 Nisan'da ödenmeye başlanacak
Emekli ikramiye farkları 3 Nisan'da ödenmeye başlanacak
Gaziantep’te kaçakçılık operasyonlarında 261 şüpheli yakalandı
Gaziantep’te kaçakçılık operasyonlarında 261 şüpheli yakalandı
Giresun'da uyuşturucu operasyonunda 2 zanlı tutuklandı
Giresun'da uyuşturucu operasyonunda 2 zanlı tutuklandı
Başkent'te toplu ulaşım ücretlerine zam yapıldı
Başkent'te toplu ulaşım ücretlerine zam yapıldı
Samsung'dan Sevgililer Günü'ne özel kampanya
Samsung'dan Sevgililer Günü'ne özel kampanya
Vizesiz gidilebilecek Balkan ülkeleri listelendi
Vizesiz gidilebilecek Balkan ülkeleri listelendi
Giresun ve Ordu'nun bazı bölgelerinde kar etkili oldu
Giresun ve Ordu'nun bazı bölgelerinde kar etkili oldu
Kendi işini kurmak isteyen engelliler ile eski hükümlülere yönelik hibe desteği artırıldı
Kendi işini kurmak isteyen engelliler ile eski hükümlülere yönelik...
Hamas: Anlaşmanın bozulmasını değil İsrail'in buna tam bağlılık göstermesini istiyoruz
Hamas: Anlaşmanın bozulmasını değil İsrail'in buna tam bağlılık...
TEGV, 30. yılını Malatya Park AVM’de kutladı
TEGV, 30. yılını Malatya Park AVM’de kutladı
Banka borcu olanlara 75 bin TL ödeme! Vakıfbank ve Denizbank tarafından gelen borç kapatma kredisi
Banka borcu olanlara 75 bin TL ödeme! Vakıfbank ve Denizbank tarafından gelen borç kapatma kredisi

Ana Sayfa
Güncel
Ekonomi
Teknoloji
Sağlık
Spor
Yaşam
Kültür-Sanat
Eğitim
Dünya
Foto Galeri
Video Galeri
  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika güncel Haber ve Haberler için Haberimport'u takip edin!