Adıma çekilmiş kredi olup olmadığını öğrenmenin yolları

23 Şubat 2022 - 15:53
TAKİP ETTAKİP ET

Kredi sorgulama ya da kredi geçmişi sorgulama ekranları sayesinde adınıza kredi çekilip çekilmediğini öğrenebilirsiniz. İşte detaylar...

Ülkemizde artış gösteren dolandırıcılık olayları sonrasında korkusu olan kişilerin bu sorgulama yöntemini kullanması öneriliyor. Ancak bilinmesi gereken bir detay var, genellikle yalnızca kimlik bilgisinin çalınması ile adınıza kredi çekilmiş olması mümkün değildir. Bu olayın olması için gelir belgesi, ikamet imza gibi daha çok bilgiye gerek duyuluyor.
Başkası benim adıma kredi çekebilir mi?
Bankalar ile müşteriler hesap bilgilerinin korunması için çeşitli önlemler alsalar bile dolandırıcılık vakaları gün geçtikçe artıyor. Devamlı değişiklik gösteren dolandırıcılık yolları müşterilerin tedirgin olmasına neden oluyor. 

Sizin adınıza kredi çekilmesi için kimlik bilginiz tek başına yeterli olmayacaktır. Ancak kimlik bilgileri üstünde erişilebilecek diğer belgeler sizin yerinize kredi çekilmesini kolaylaştırır. Her ne olursa olsun kimlik bilgileriniz çalındığında bankanızı arayarak gerekli tedbirleri almalı ve e-devlet üzerinden kredi geçmişi sorgulaması yapmalısınız.

Adınıza çekilen kredileri öğrenmenin yolları!

E-devlet aracılığı ile adınıza çekilmiş kredi olup olmadığını kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Bu yöntem için aşağıda yazılı adımları uygulamanız gerekiyor:

⦁ İlk olarak eğer yoksa bir e-devlet şifresi edinin. Resmi e-devlet sitesine giderek hesabınıza giriş yağın.

⦁ Ardından arama sekmesine gelin. Buradan “Kredi Limit ve Borç Bilgileri” seçeneğine tıklayın.

⦁ Raporun hazırlanması için sisteme kayıtlı cep numaranıza gelen SMS bilgisini onaylayın.

⦁ Sayfayı yeniledikten sonra hazırlanan raporunuza erişebilirsiniz.

⦁ Raporunu görüntülediğinizde Bankalar Birliği sayfasına yönlendirileceksiniz.

⦁ Bu ekrana eski veya yeni tüm adınıza çekilen kredileri görebilirsiniz.

Haberiniz olmadan adınıza kredi çekildiğinde yapmanız gerekenler!

Kimlik ile banka bilgilerinizin çalışmasından sonra önleminizi almadıysanız sizin isminize kredi çekilmiş olması muhtemeldir. Bu gibi durumlara karşı tedbirli olmak için bankacılık işlemlerinizde anında SMS almayı istiyorum seçeneğini muhakkak seçmeniz gerekiyor. Adınıza kredi çekilip çekilmediğinden emin olabilmek için e-devlet sorgulama hizmetini kullanmalısınız. Eğer isminize haberiniz olmadan çekilmiş bir kredi varsa bankayı arayıp kartlarınızın iptali talebinde bulunmalı sonrasında savcılığa giderek suç duyurusunda bulunmalısınız.

Kredi geçmişi öğrenme

E-devlet sisteminin dışında SMS ve benzeri yllar ile kredi geçmişinizi kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Bu işlemler sonucunda hat faturanıza ücret kesimi yapılır. Ya da direk bankanız ile iletişim kurarak kredi geçmişini öğrenme talebinde bulunabilirsiniz. Kredi kartı bilgileriniz çalındığı zaman da yine bu işlemi yapabilirsiniz. Bankanız sizden SMS ya da mail onayı alarak kredi geçmişinizi sisteme kayıtlı mail adresine iletir. 

E-devlet adıma kredi çekilmiş mi sorgulama ekranı

Banka ya da kimlik bilgileriniz çalındığında sizin isminize çekilen kredileri öğrenmenin ön güvenilir yolu e-devlet kredi borcu sorgulama ekranı olacaktır. Banka bilgileriniz çalındığı taktirde banka ile iletişime geçmelisiniz. Ancak kimlik bilgileriniz çalındığında çok daha kötü durumlarla karşılaşabilirsiniz. Bundan dolayı kimlik bilgileriniz ile isminize yapılan işlemleri öğrenebilmek için adıma kredi çekilmiş mi e-devlet sorgulama sayfasına gitmeniz gerekir. Bu ekranda doğrulama yaptığınız zaman geçmişteki bütün kredileriniz rapor olarak karşınıza çıkar. Bu noktada hiçbir yanlışlık olmayacağından dolayı içiniz rahat bir şekilde güvenebilirsiniz.

Yine de garantiye almak isteyen kişiler bankalarıyla iletişime geçerek geçmiş kredilerini öğrenebilirler. Kimlik bilgileriniz çalınmış veya çalınmamış olsun, her banka müşterisinin “Anında SMS” seçeneğini açması gerekir. Adınıza yapılan herhangi bir banka işleminde anında bildirim almak istiyorsanız buna dikkat edin. Bankalar müşterilerinin güvenliği için bu tip güvenlik tercihleri ekleyebilirler.