Kürtaj filminin konusu nedir? Kürtaj filmi konusu ve oyuncuları

01 Şubat 2022 - 21:58
TAKİP ETTAKİP ET
https://youtu.be/bqsPt2lfOx0
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
La Zona dizi konusu ve oyuncuları
La Zona dizi konusu ve oyuncuları
Kürtaj filmi geçen sene Venedik Film Festivali ismini duyurmuş ve izleyiciler dışında birçok yorumcu, eleştirmen ve yönetmenin ilgisini çekmeyi başarmıştır. Peki Kürtaj filminin konusu nedir? İşte Kürtaj filmi konusu ve oyuncuları...

Filmin izleyiciler, yorumcular, eleştirmenler hatta yönetmenlerden çok yoğun bir ilgi görmesinin altında oldukça yoğun bir duru akışa sahip olması yatıyor. Öyle ki bu duru akış filmin Altın Aslan ödülünü almasını da sağlamıştır. Usta senarist Annie Ernaux, kürtajın illegal olduğu bir dönemde hamileliğini yalnız başına geçiren bir kızın dramasını üstünlükle ele almayı başararak filmi son zamanların en fazla konuşulan projeleri arasına katmayı başarmıştır.

Yönetmen koltuğunda Audrey Diwan'ın oturduğu Kürtaj filmi, şimdilerde yirmili yaşlarda olan Anne Duchesne adlı genç bir kızı ortaya koyuyor. Cite Universitaire'de edebiyat öğrencisi olan Anne, yakın dostları Brigitte, Helene ve Jean'le geleceğin toz pembe hayallerine kapılmış olsa da altmışlı senelerin basiretsiz dönemi de kendini ortaya çıkarmayı ihmal etmiyor. Günümüzde bile yaşanmakta olan kadın ayrımcılığının simgeleri o dönemlerin sokak duvarlarından inmezken birkaç tane yol dışında kurtuluşu gösteren bir seçenek olmuyor. Kimisi evleniyor, kimisi ise mini elbiseleri ile podyumdan podyuma atlamayı tercih ediyor. Anne karakteriyse yalnızlığın, kederin ve aileden kopma isteğinin bilinciyle ordan oraya savrulmayı seçiyor.

Kürtaj filminin konusu nedir?
Yönetmenin titizlikle işlediği ve seyircinin üstünde baskı kurmaya başladığı sahneler gün yüzüne çıkmaya başladığında, baş karakterimiz Anne'nin gebe olduğu ortaya çıkıyor. Kişi, renk, mekan, o , bu demeden genç kızı oldukça strabil bir ruh hali içerisine çekiyor. Ailesinden gördüğü baskıcı döngüden sıyrılmayı isteyen ve eğitimine odaklanmış bir genç kızın, kürtajın illegal olduğu bir zamanda, gebe olması başlı başına bir darbe etkisi yaparken zamanın siyasi, kültürel ve sağlık örgütü çerçevesinde de başkaldırış sağlıyor. Burada da şu soru akıllara geliyor, "Neden sadece kadınlar suçlu oluyor?"
Ona yardım eden ya da ufacık bir yardım eli uzatan kişilerin kelepçelenerek hapse gireceği gerçeğinin farkında olan Anne, içinde bulunduğu sarsıcı durumun içinden çıkmak için çabalarken gerçeklikten sapmaya başlıyor. 
Kürtaj, birçok bakımdan izlemesi zor bir film olarak görünüyor. Hassas bir konuyu ele almasının dışında siyasi bütünlüğün var olduğu ve bir şekilde halkın muzdarip olduğu bütünlüğü işleyen birçok filmde olduğu gibi, insanı varoluşsal sorunlara doğru sürüklüyor. Fakat seyirciyi de sadece bu tarz filmler paklıyor. Bazı şeylerin yanlış olduğunun fark edilmesi için birçok kez aynı hataya düşmenin gerekmediğini, sessizliğin yerine birliği, özgürlük için de özgürlüğü...
Tüm bunlar doğrultusunda filme on üzerinden verdiğimiz puan 7 oluyor. Filmin güncel IMDB puanı ise 7,4.
Kürtaj filmi oyuncuları ve karakterleri
Anamaria Vartolomei – Anne Duchesne
Kacey Mottet Klein – Jean
Luàna Bajrami – Helene
Louise Orry-Diquéro –   Brigitte
Louise Chevillotte – Olivia
Leonor Oberson – Claire
Pio Marmaï – Professeur Bornec
Anna Mouglalis – Mme Rivière
Julien Frison – Maxime